În Harghita și Covasna, unii copii români și maghiari comunică între ei în limba engleză!
S-a ajuns în această situație din cauză că învățarea limbii române de către elevii maghiari a devenit o problemă cronică, de sistem, ce trebuie rezolvată de ministerul de resort și de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație.
Publicat de Stan Lucian, 17 octombrie 2024, 18:49
Împreună cu Inspectoratul Școlar și cu profesorii de română din județ, s-a propus ca măcar o oră pe săptămână să fie de comunicare direct, nu ceea ce ține de programa școlară, a declarat președintele CJ Harghita, Borboly Csaba:
Trebuie învățați copiii să înțeleagă, când merg la piață și nu reușesc să vorbească românește. Am înființat un grup de lucru, cu profesori, cadre universitare și prima propunere a fost că trebuie și o materie de comunicare în limba română, în paralel cu Limba și literaturta română. Acest lucru a fost susținut de Minister acum câțiva ani dar nu s-au făcut demersuri. Săptămânal, la clasele V-VIII sunt 3 ore de Română și noi am făcut ca să fie 2 ore Limba și literature română și o oră de comunicare, să fie scoase din program arhaismele. Am văzut cum aflați împreună, un copil român și unul maghiar vorbesc în engleză!
Borboly Csaba a amintit, în context, de hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a confirmat decizia Consiliului Național de Combatere a Discriminării, ca fiind discriminatoriu faptul că elevii maghiari nu au acces egal la însușirea limbii române.
Ca atare, 17 elevi maghiari, afectați de rezultatele negative la examenul de limba și literatura română au intentat o acțiune în justiție prin care Ministerul Educației va fi obligat la plata unor daune morale.
Autor: Valeriu Russu