În Filipine s-au descoperit moluștele care mănâncă piatră și elimină nisip

Publicat de MIRELA ROTAR, 5 iulie 2019, 14:25 / actualizat: 3 august 2019, 17:27
Lithoredo abatanica nu este una dintre moluștele care își fac vizuina într-un banc moale de nisip sau noroi. Lithoredo abatanica înghite piatră și excretează nisip.
Cercetătorii cred că, făcând găuri în pietre, aceste moluște modifică ecosistemele râurilor. Această creatură minusculă, asemănătoare cu un vierme, a fost observată pentru prima oară în 2006, în timpul unei expediții a Muzeului Național Francez de Istorie Naturală, potrivit Science Alert.
Cercetătorii erau siguri că animalul făcea parte din familia de moluște numite teredinidae, însă abia recent au reușit să studieze mai amănunțit aceste exemplare, în timpul unei expediții de studiere a vieții sălbatice din Filipine. “Acest animal este atât de neobișnuit, încât am fost nevoiți să creăm un gen nou. Această specie se găsește numai într-o porțiune de 3-5 kilometri a acestui râu din Filipine”, spune Dan Distel, director al Centrului „Ocean Genome Legacy”, din SUA.
Moluștele nu sunt viermi, ci un fel de bivalve (ca midiile și scoicile). Însă corpurile lor alungite nu încap în carapacea lor minusculă, care a evoluat ca o unealtă de măcinat.
Noua specie de mâncător de piatră are o mărime mai redusă, corpul său de culoare alb-pal măsurând puțin peste zece centimetri, de la cap la coadă. Instrumentul de săpat al animalului este mai potrivit pentru fărmițarea calcarului, având forma a zeci de dinți mici, în loc de sutele de protuberanțe abrazive care acoperă carcasa rudelor sale.
Cercetătorii speră să analizeze în continuare genomul animalelor pentru a-și face o idee mai bună legată de poziția acestor viețuitoare în cadrul arborelui familial al moluștelor, rezolvând în același timp misterul legat de hrana consumată de aceste animale și de motivul pentru care au evoluat astfel încât să poată măcina piatra.
Dana Boieriu