În context de criză, industria mondială a superiahturilor traversează o perioadă cât se poate de bună
Publicat de Corina Muntean, 14 octombrie 2022, 11:33
Toată lumea vorbește despre criză, inflație, prețuri crescute, restricții, refugiați și război. Există însă o parte a lumii, a privilegiaților, care se întreabă …care recesiune? E vorba de miliardari. Și, în context de criză, industria mondială a superiahturilor traversează o perioadă cât se poate de bună.
Miliardarii ruşi poate că au dispărut din peisaj iar eforturile destinate contracarării unei inflaţii galopante ar putea da naştere la temeri privind o recesiune mondială, însă acest lucru nu este valabil în industria mondială a superiahturilor care traversează o perioadă de boom, transmite Bloomberg.
Vizitatorii evenimentului Monaco Yacht Show au putut admira recent un număr record de 117 de nave, o lume complet diferită de războiul din Ucraina şi de criza energetică din Europa. Directorii din industrie au vorbit de cererea nesfârşită care s-a intensificat în perioada pandemiei, când cei bogaţi au decis că deţinerea propriului iaht este o modalitate ideală de a scăpa de carantine şi de infecţie.
Dar, chiar şi după ce pandemia s-a diminuat, cererea de superiahturi a rămas solidă. În primele nouă luni ale acestui an, veniturile realizate de firma Burgess, unul din cei mai mari brokeri de superiahturi, sunt cu 20% mai mari decât în perioada similară a anului trecut, ceea ce creează condiţiile pentru un nou an record.
Cererea uriaşă a făcut din 2021 un an record pentru vânzările globale de superiahturi. Chiar dacă este puţin probabil ca situaţia să se repete în acest an, vânzările sunt totuşi cu 68% peste media din ultimii 13 ani, potrivit Fraser Yachts brokerage. Anul trecut, 1.001 superiahturi cu o lungime de cel puţin 24 de metri, inclusiv vase noi, au fost vândute pentru 9,4 miliarde de euro (9,2 miliarde de dolari), potrivit lui Kevin Bodington, fondator şi director general la YachtBuyer.com. Acesta spune că, până acum, în acest an vânzările au ajuns la 567 de nave în valoare de 4,2 miliarde de euro, iar piața a încetinit nu din cauza lipsei de cerere ci mai degrabă din cauza lipsei de oferte, pentru că şantierele navale nu pot să îşi extindă operaţiunile peste noapte. Americanii sunt cei care stimulează cererea, şi graţie lor, absenţa ruşilor nu se resimte.
Potrivit publicaţiei Superyacht Times, la data de 31 august anul curent, proprietarii americani erau reponsabili pentru cea mai mare parte a flotei existente cât şi a noilor superiahturi. Proprietarii americani controlau 23% din flota globală de superiahturi cu o lungime de peste 40 de metri, urmaţi de ruşi cu aproape 9%. Alţi cumpărători importanţi vin din Grecia, Marea Britanie, Turcia şi Italia.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.