În comuna Hodac și 3 sate de lângă Band se va introduce gazul metan
Publicat de MIRELA ROTAR, 16 februarie 2021, 11:40
Situată la munte, între păduri, comuna Hodac se încălzește în prezent cu lemne de foc. Prețurile nu sunt mari, ele chiar au scăzut față de anul trecut, spune primarul Valentin Iacob.
Edilul are în vedere introducerea rețelei de gaz în comună, printr-un proiect depus în decembrie anul trecut:
Nu-i o criză a lemnului de foc, aici în zonă fiind multă pădure, chiar și comuna având pădurea ei. Și sunt vreo cinci firme de exploatare care au sediul în localitatea Hodac și au aprovizionat lumea cu lemn de foc. Prețul a fost mai mic decât anul trecut, când era cam 160 lei metrul ster și acum e cam 140-150 lei metru ster. Pentru gaz am depus eu un proiect prin care să introducem rețeaua de gaz la toată populația, gratuit până la poartă, până la contor. E depus dar încă nu s-a făcut evaluarea proiectului.
Satele de munte ale județului Mureș nu duc lipsă de lemne de foc, însă la câmpie se preferă încălzirea cu gaz din cauza prețului ridicat. În comuna Band, majoritatea satelor au deja instalată rețeaua de gaz, rămânând doar trei sate din 13 fără aces la această sursă.
Primarul Mircea Radu afirmă intenționează să depună un proiect comun cu o comună limitrofă, în acest sens:
La mine în comună tendința e să mergem pe gaz, că lemne la noi nu prea sunt pe câmpie. Prețul e scump, 210-220 lei metrul ster, plus adaosul, plus tăiatul. Din 13 sate, trei nu au gaz, deci am vreo 500 de gospodării care nu sunt racordate la gaz. Și acum vrem să facem un proiect cu alte primării; ofertă mi-a făcut Răstolița.
Indiferent de poziția geografică, preţul relativ ridicat al lemnului de foc îi determina pe mulți locuitori din mediul rural să se gândească la încălzirea gospodăriilor cu gaze naturale.
Valeriu Russu