În ciuda dificultăților aduse de pandemie sunt țări care se declară fericite
Publicat de Corina Muntean, 24 martie 2021, 10:36
Finlanda îşi menţine titlul de cea mai fericită ţară din lume și asta pentru că liderii țării s-au preocupat permanent de protejarea vieţilor şi a comunităţilor, chiar și în pandemie.
Finlanda a fost desemnată, pentru al patrulea an consecutiv, cea mai fericită ţară din lume, potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) publicat la un an după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat pandemia de coronavirus. Experţii arată că ”nu este o surpriză”, precizând că Finlanda ”s-a clasat mereu pe un loc fruntaş în ceea ce priveşte măsurile de încredere reciprocă care au ajutat la protejarea vieţilor şi a comunităţilor pe perioada pandemiei”.
Finlanda este una dintre cele 23 de țări incluse în raport care au o femeie în fruntea guvernului. Acestea ”au tins spre a favoriza o politică care să aibă drept obiectiv bunăstarea generală, iar din această perspectivă, sistarea transmiterii comunitare a reprezentat o alegere încă şi mai evidentă pentru ele.”
Raportul mondial asupra fericirii are la bază sondaje Gallup realizate pe perioada a trei ani referitoare la percepţia despre sine a cetăţenilor fericiţi. La nivel global, pandemia a cauzat 2 milioane de morţi în 2020, reprezentând o creştere cu aproape 4% în numărul anual de decese. Raportul menţionează totodată consecinţe economice şi din punctul de vedere al sănătăţii mintale.
Criteriile utilizate pentru evaluare au inclus Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor, speranţă de viaţă sănătoasă, libertatea, precum şi felul în care este percepută corupţia la nivel guvernamental şi al mediului de afaceri.
Alte 8 state europene -Danemarca, Elveţia, Islanda, Olanda, Norvegia, Suedia, Luxemburg și Austria, precum şi Noua Zeelandă s-au clasat printre primele 10 țări din lume în Topul fericirii. În acest clasament Statele Unite ocupă doar locul al 19-lea, Rusia al 76-lea, China al 84-lea, iar India locul 139. Cehia se situează pe locul 18, înaintea Statelor Unite (19) sau Franţei (21). Spania se află pe locul 27, Italia pe 28, Polonia pe 44, Ungaria pe 53 şi Grecia pe 68.
România se plasează pe locul 46, în urcare cu două locuri față de acum 2 ani. Așadar, conform raportului, românii sunt mai fericiţi decât ungurii, grecii, japonezii, ruşii sau argentinienii. Iar asta nu se datorează generozității și percepției corupției, la care avem unele din cele mai mici scoruri ci criteriilor economici și sociali: produsul intern brut pe locuitor, speranței de viață, libertății de a face alegeri în viață și suportului social oferit.
La coada clasamentului care cuprinde 149 de ţări se plasează Rwanda, Zimbabwe şi Afganistan, țări măcinate de conflicte armate, religioase și politice, de foame și de sărăcie.
Raportul, comandat de Reţeaua de Soluţii pentru Dezvoltare Sustenabilă din cadrul ONU, a fost dat publicităţii cu prilejul Zilei Mondiale a Fericirii, marcată pe 20 martie.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.