În cel mult doi ani, 70% dintre angajații CFR se vor pensiona

Publicat de MIRELA ROTAR, 7 noiembrie 2019, 12:21
Este vorba de personalul de specialitate, cum ar fi conductor de tren, șef de gară, șef de tren sau alte funcții tehnice.
Aceștia sunt avantajați de faptul că li se recunoaște Grupa I de muncă, astfel că vor ieși mai repede la pensie, la 58 de ani. În această situație se află și șeful Stației Călători Târgu-Mureș, Vasile Bora:
Peste un an jumate, doi ani, toate funcțiile până la inclusiv șef de gară, toți vom ieși la pensie pentru că până în 2001 noi am fost în Grupa I de muncă și suntem generația, pentru că și eu sunt inclus, care în 2021 îndeplinim condițiile normale de pensionare având Grupa de muncă I. 70% din personalul Căii Ferate în 2021 îndeplinește condițiile de pensionare.
Căile Ferate Române ar trebui să ia urgent măsuri pentru formarea de personal, altfel în 2021 trenurile nu vor mai putea circula, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș șeful Stației CFR Călători, Vasile Bora:
Dacă nu se iau măsuri urgente de a se școlariza personal și de a aduce oameni să facă meseriile la Calea Ferată, în 2021 s-ar putea ca trenurile să nu mai poată circula. Foarte puțini se mai școlarizează. Problema e că o parte din școlarizare ar trebui bugetată iar școlile care s-au făcut până acum și se fac în continuare ia personal dinafară care plătește o parte din școala respectivă. Iar tinerilor nu le convine să facă școala de șef de tren cu 3.000 de lei plus cazare, plus mâncare atâtea luni cât e nevoie…
În momentul de față, CFR Târgu-Mureș funcționează cu salariați peste media lunară de lucru, adică multe ore suplimentare.
Situația a devenit mai dificilă după ce în luna iulie a apărut legea privind cumulul pensiei cu salariul, astfel că pensionarii care lucrau în sistem au ieșit din câmpul muncii.
Cristina Bulbescu