În 2015, nasturele e din nou la vedere la Tg. Mureș

Publicat de radiomures, 25 noiembrie 2015, 14:58
„16 zile de activism împotriva violenței” a debutat astăzi, la Tîrgu-Mureș, în cel de-al doilea an al campaniei care dorește să atragă atenția părinților dar și copiilor că violența și abuzul dezumanizează.
Mesajul campaniei din acest an este””Petrece timp cu copilul tău” iar atenția comunității este stimulată în acest sens prin purtarea nasturilor, fie sub formă de broșe, fie în alt fel.
Inițiativa este unică la nivel național iar anul acesta implicarea vine din partea autorităților locale, a societății civile și a întregii comunități.
Dincolo de tradiția acestei campanii, există, însă, multă suferințe și traume ale copiilor care se văd neglijați și abuzați de proprii părinți.
Directorul adjunct al DGASPC Mureș, Deak Elida:
Au venit (copiii) cu niște mesaje, cu niște probleme pe care ei le resimt și acestea sunt legate de faptul că părinții muncesc foarte mult „suntem singuri, fără familie”, părinți care pleacă la muncă în străinătate. Sunt strigăte de ajutor ale copiilor pe care am considerat de cuviință să încercăm să le tratăm din punct de vedere al fiecărei instituții dar totuși împreună.”
Potrivit datelor Organizației Salvați Copiii, peste 90% din abuzurile asupra copiilor vin din familie.
Neglijarea, în special cea emoțională, este cea mai frecventă formă de abuz iar în această situație nu sunt doar copiii care au părinții plecați la muncă în străinătate.
Coordonatorul Compartimentului de Analiză și Prevenirea Criminalității din cadrul IPJ Mureș, Gabriela Pîncă:
Foarte mulți consideră că nu e chiar așa de mirare că pleacă unii copii de acasă și de aici ajungem la o întreagă discuție legată de problemele pe care ei le au și de ce ar schimba ei la părinții lor. Niciodată, însă, la întrebarea ce vă nemulțumește pe voi acasă, nu am primit vreun răspuns legat de vreun playstation sau de vreo păpușă. Niciodată. Întotdeauna răspunsul a fost: părinții nu ne prea bagă în seamă, ca să-i citez, și nu ne referim numai la părinții plecați de acasă sau la cei care lucrează foarte mult. Ei sunt supărați și pentru ei e foarte important că ei (părinții) nu-i ascultă.”
În cadrul celor 16 zile de activism împotriva violenței vor fi desfășurate în județul Mureș o serie de acțiuni în care vor fi implicați câteva zeci de mii de copii și sute de părinți.
Campania a debutat nu întâmplător astăzi, în 25 noiembrie fiind marcată la nivel mondial lupta împotriva violenței, în special cea îndreptată asupra femeii.
Cristina Bulbescu
Foto: RTM