În 200 de ani, învățământul românesc nu a evoluat prea mult în zonele sărace

Publicat de MIRELA ROTAR, 17 decembrie 2020, 13:54
Este una din concluziile îngrijorătoare trase de Organizația Salvați Copiii România, cu prilejul declanșări campaniei naționale „Ajută-ne să nu-i lăsăm să devină #CopiiPierduti”.
Campania se adresează în special autorităților, pentru ca din ianuarie 2021 să se redeschidă școlile în siguranță pentru copii și personalul didactic și nedidactic, a declarat reprezentantul organizației, George Roman:
Doar un copil din o mie, care provine dintr-o familie cu probleme sociale și economice, are șansa de a ajunge la performanțe de top, ceea ce este inacceptabil. Și, consultând unele documente istorice, constatam că de fapt în secolul XIX, de pildă, numai unul din 1500 de fii de răzeși aveau șansa de a deveni preoți sau învățători, deci practic nu s-a schimbat aproape nimic în două secole de evoluție.
Un raport al Ministerului Eucației arată că excluziunea socială prin sărăcie s-a amplificat în perioada crizei Covid, prin privarea accesului la educația online pentru un milion de copii, adică 40% din populația școlară.
De aceea, Salvați Copiii România propune mai multe măsuri urgente pentru recuperarea pierderilor în educație pentru copiii din comunitățile sărace.
Revine George Roman:
Trebuie deschise grădinițele și școlile, în sistemul de interacțiune directă, față în față, măcar într-un scenariu galben. Apoi, trebuie extins, progresiv, programul de tip școală după școală. Evident, depolitizarea învățământului, nu avem cum să punem în fruntea inspectoratelor școlare și a școlilor oameni competenți, pentru că aceștia trebuie numiți prin concurs; politic, numirea prin concurs este blocată. Și, nu în ultimul rând, dublarea sumelor acordate educației. Deși în Legea Educației există articolul 8 care obligă autoritățile să aloce minim 6 procente din PIB, noi nu am alocat decât 3,3 sau 3,3 la sută, deci practic suntem la un nivel de investiție de două ori mai mic decât prevede legea.
”Salvați copii” atenționează că lipsa educației menține copiii captivi în sărăcie și în excluziune socială, astfel că acum există în țară peste 270.000 de tineri între 18 și 25 de ani care nu au studiile elementare finalizate.
Dovadă că, de la adoptarea Legii educației naționale în 2011 și până în prezent, România a pierdut peste 450.000 de copii. La aceștia se adaugă câteva milioane de tineri analfabeți funcțional ce nu provin din medii defavorizate, și care sunt incapabili să performeze minimal în cadrul societății, fiind întreținuți de familii.
Valeriu Russu