Împrumuturi fără dobândă și 5 ani de grație pentru tineri și șomeri
Publicat de Corina Muntean, 5 iunie 2018, 15:18 / actualizat: 5 iunie 2018, 20:22
Sunt prevederile programului ”Investește în tine” pe care Guvernul îl va adopta zilele următoare printr-un act normativ și care se adresează, în general, persoanelor care studiază.
40.000 de lei credit garantat de stat în proporție de 80% ar urma să primească o persoană care se află la studii sau urmează cursuri de calificare.
Dacă persoana în cauză lucrează, creditul se poate mări cu încă 20.000 de lei.
De asemenea, persoanele cu vârsta între 26 și 55 de ani pot primi 35.000 de lei, iar dacă lucrează încă 20.000 de lei în plus.
Banii vor putea fi folosiți pentru educație, sănătate, sport și cultură.
Măsura este binevenită și ar putea duce la o scădere a exodului tinerilor în străinătate, crede economistul mureșean, Lucian Savu:
Ca orice finanțare, ca orice sprijin care vine în favoarea unei categorii sociale, profesionale, este binevenită. Ceea ce este bine e faptul că e un credit fără dobândă, este un credit pe 10 ani și în primii 5 ani nu trebuie să ramburseze nimic și în următorii 5 ani, după ce se angajează sau la o anumită scadență, pot să ramburseze aceste sume. Este un ajutor care este bine venit și sper să fie bine înțeles și să prindă.”
Anumite organizații de tineret dintr-un partid de opoziție au contestat măsura Guvernului pe care o consideră populistă și încurajează dependența de stat.
Studenții mureșeni nu cred, însă, la fel. Ei consideră măsura europeană:
Conform proiectului, creditele nu vor fi obținute în numerar de către beneficiari, ci statul, prin intermediul băncilor, va deconta facturile sau plățile directe, fiind incluse toate cheltuielile eligibile realizate atât de cei care iau creditul, cât și de membrii familiei lui.
Beneficiarii vor putea deconta cheltuieli privind cursuri de specializare, taxa la grădiniță, creșă sau la o școală privată, taxa pentru master, doctorat sau MBA, dar și plata rechizitelor, cărților, a unui calculator, a costurilor de transport.
În ceea ce privește cultura, vor putea fi decontate cheltuielile cu abonamente la cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee, dar și costul publicării unor cărți.
Pe sănătate, se decontează costul medicamentelor, analizelor medicale, serviciilor dentare sau intervențiilor chirurgicale.
Totodată, se vor putea deconta abonamente la fitness, înot și echipamente sportive. Sunt acoperite și costuri pentru o parte din construcția sau achiziția unei locuințe, respectiv modernizarea sau renovarea locuinței.
Cristina Bulbescu