Impozitarea diurnei șoferilor, marea problemă a transportatorilor
Publicat de MIRELA ROTAR, 19 martie 2021, 18:58 / actualizat: 19 martie 2021, 21:06
Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) acuză ANAF de abuzuri în acest sens și cere un dialog cu Ministerul de Interne pe transporturile ilicite și cu Ministerul Educației pe problema transportului elevilor.
Pentru a pune pe tapet aceste probleme cronice, FORT va organiza în întreaga țară demonstrații publice, după ce Primăria Capitalei a refuzat să autorizeze o acţiune de protest.
Președintele FORT, Augustin Hagiu apreciază că, indiferent de guvern, transportatorii sunt tratați cu indiferență, iar în aceaată perioadă pandemică, problemele s-au agravat:
La transportul de marfă, suntem într-o interpretare eronată privind încadrarea diurnei ca venit salarial, un număr mare de firme reclamând că ANAF le întocmește rapoarte de inspecție fiscală de sute de mii de euro pe nedrept. La transportul de persoane, după un an de zile de lipsă de flux de pasageri, avem parte de blocaje operaționale, o legislație precară, o lipsă de perspectivă în transportul regulat județean, respectiv lipsa posibilității de a mai finanța aceste business-uri. Practic, ajungem în situația în care am mai fost și cu alte guverne, a dialogului surzilor.
Reprezentanții Sindicatului Lucrătorilor din Transporturi nu vor participa la demonstrații însă susțin public și instituțional demersurile Federaţiei Operatorilor Români de Transport.
Președintele Elena Frandeș acuză atât patronatul, cât și Guvernul de deziteres și de dispreț față de conducătorii auto, care fac angajări pe salariul minim pe economie:
Faptul că se dorește impozitarea diurnei este inadmisibil. Mai mult decât atât, conducătorii auto sunt angajați cu salariul minim pe economie, de muncitor necalificat. Ar trebui dată o ordonanță de urgență în ceea ce privește salariul de încadrare. Dacă unui conducător auto i se cere la angajare atestatul de transport marfă, de transport persoane, ar trebui să i se recunoască și profesia.
Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, prin președintele Vasile Ștefănescu, susține revendicările colegilor de la FORT și acuză guvernanții că, pretextând măsuri antipandemie, nu permit proteste.
El susține că protestele ce se fac din mașini, care circulă în coloană, nu răspândesc virusul, deci ar trebui aprobate:
Problema cea mai importantă astăzi pentru transportatorii de marfă este calculul acestei diurne ce se achită șoferilor care lucrează în comunitatea europeană, precum și modul de calcul retroactiv pe 5 ani. La fel, ceea ce se întâmplă în Autoritatea Rutieră Română, jaful care este pe acolo, ceea ce declară și cei de la corpul ISCPR, și sunt anunțate de noi de ani de zile și nu s-a făcut absolut nimic. La transportul copiilor, nu înțeleg cum se poate să dai o ordonanță de guvern și să nu ai norme, pentru ca transportatorii să-și recupereze cuantumul transportului, nu poți să faci transport gratuit, zic ei, cu subvenții de la stat.
Alte probleme ale transportatorilor români vizează corupţia de la nivelul Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transporturilor Rutiere-I.S.C.T.R, precum și lipsa măsurilor concrete de sprijin, în perioada pandemiei, faţă de transportatorii rutieri.
Valeriu Russu