Impozit diferenţiat pe clădiri

Publicat de radiomures, 7 februarie 2016, 08:37 / actualizat: 7 februarie 2016, 11:11
Impozitul pe clădiri este stabilit anul acesta în funcţie de destinaţia imobilului: rezidenţial, mixt sau nerezidenţial. Astfel, în cazul imobilelor folosite ca sedii în care se desfăşoară activităţi economice trebuie depusă o nouă declaraţie de impunere până pe 31 martie. Pentru locuinţele utlizate ca sedii în care nu se desfăşoară activităţi economice, impozitul va fi calculat la fel ca în cazul locuinţelor numai dacă este depusă o nouă declaraţie de impunere. Nedepunerea acestei declaraţii până la finele lunii martie va conduce la un impozit de 20 de ori mai mare. În cazul imobilelor cu declaraţie strictă de locuinţe, persoanele fizice nu sunt obligate să depună o nouă declaraţie de impunere.
Persoanele care au sedii sociale în apartamente trebuie să depună declarații de impunere până la 31 martie
Persoanele care au în locuințe un sediu social de firmă, asociație, fundație sau PFA și nu desfășoară o activitate economică în apartament vor beneficia de același coeficient de 0,1 % la calcularea impozitului dacă nu își deduc cheltuielile cu utilitățile pe firmă. Aceste persoane trebuie să depună declarații de impunere până la data de 31 martie la Direcțiile de Taxe și Impozite. Nedepunerea declarației până la data de 31 martie va conduce la calcularea unui impozit de 20 de ori mai mare deoarece se va aplica o cotă de 2% la valoarea impozabilă pentru întreaga suprafață a imobilului.
Impozitul pentru clădirile cu destinație mixtă
Atunci când persoanele folosesc imobilul atât pentru locuit cât și pentru alte activități economice sunt obligate ca până la data de 31 martie să depună declarație de impunere, un contract de închiriere sau alt document prin care să se specifice numărul de camere sau suprafață folosită în scop lucrativ precum și un raport privind valoarea imobilului, întocmit de către un expert autorizat ANEVAR. În acest caz impozitul va fi calculat cu 0,1% pentru suprafața folosită ca locuință și cu 0,2 % pentru suprafața unde se desfășoară activitate economică.
Clădirile mai vechi de 5 ani unde se desfășoară activități economice trebuiesc evaluate de un expert ANEVAR
Aceeași declarație și documente trebuiesc întocmite la Direcțiile de Taxe și Impozite până la data de 31 martie atunci când imobilul deținut este folosit exclusiv în scop nerezidențial, adică unde se desfășoară numai activități economice. În acest caz, impozitul este calculat aplicându-se 0,2 la sută din valoarea imobilului pe baza unui raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat ANEVAR dacă imobilul este mai vechi de 5 ani sau pe baza documentului de dobândire dacă imobilul este mai nou de 5 ani.
Sursa foto: specialarad.ro