Ascultă Radio România Târgu Mureș Live

Importante precizări privind procesul de votare

Publicat de radiomures, 2 noiembrie 2014, 09:35

Acum câteva minute, Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI a făcut precizări privind procesul votării:

Toate cele 18.550 de secţii de votare au fost deschise la timp. În ceea ce priveşte desfăşurarea procesului de votare, în interiorul secţiilor, responsabilitatea legală aparţine preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare, care sunt obligaţi să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii. Atribuţiile acestora se întind şi în afara localului de vot, până la o distanţă de 500 de metri.

Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, cu privire la asigurarea ordinii localului de vot şi în împrejurimi, se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei.

Pentru menţinerea ordinii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare are la dispoziţie mijloacele necesare, asigurate de primar şi de prefect împreună cu reprezentanţii MAI. Pentru desfăşurarea procesului de votare în condiţii de deplină legalitate, vicepremierul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, domnul Gabriel Oprea, a dispus mobilizarea în întreaga ţară a peste 58.000 de angajaţi ai MAI.

34.200 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri şi luptători de la alte structuri operative sunt responsabili de paza şi protecţia secţiilor de votare. 13.300 de angajaţi ai MAI asigură măsurile de ordine publică la nivel naţional, iar alţi 4.700 de specialişti sunt mobilizaţi pentru verificarea şi soluţionarea sesizărilor privind posibile incidente electorale.

Totodată, la nivelul MAI, a fost constituită o rezervă de aproximativ 7.800 de oameni.

Au dreptul de a vota cetăţenii români care au împlinit vârstă de 18 ani, inclusiv cei 527 de români, care au împlinit astăzi această vârstă. Pentru a putea vota, alegătorii trebuie să deţină acte de identitate valabile, în conformitate cu planul general de măsuri, aprobat de către vicepremierul Gabriel Oprea, serviciile de evidenţă a persoanelor şi-au modificat programul de lucru şi inclusiv astăzi se pot obţine documente de identitate până la ora 21:00.

În aplicarea aceleiaşi dispoziţii, serviciile de evidenţă a persoanelor au eliberat documente de identitate şi în cursul zilei de ieri, când s-au eliberat aproape 16.700 de cărţi de identitate.

De asemenea, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, în această lună, angajaţii serviciilor de evidenţa persoanelor s-au deplasat şi în localităţile izolate sau aflate la distanţe mari faţă de birourile de evidenţă. Au fost organizate aproape 700 de astfel de acţiuni, fiind eliberate documente pentru mai mult de 5.400 de persoane cu drept de vot. Alegătorii votează la secţia de votare unde sunt arondaţi potrivit domiciliului.

Cetăţenii care se află în altă comună, în alt oraş sau în alt municipiu decât cel de domiciliu pot vota la orice altă secţie de votare, după ce declară în scris pe propria răspundere, că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acest tur de scrutin. Nu au drept de vot debilii şi alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi nici persoanele care se află sub efectul unei condamnări prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Votul este secret şi prezenţa oricărei persoane în cabina de vot în afara celei care votează, este interzisă. Preşedintele secţiei de votare poate lua măsuri ca staţionarea unui alegător în cabina de vot să nu se prelungească nejustificat.

În secţia de vot şi în locurile publice din zona de votare este interzisă staţionarea oricărei persoane, mai mult decât timpul necesar pentru votare, cu excepţia membrilor biroului electoral, a candidaţilor şi a persoanelor acreditate.

Preşedintele biroului electoral al secţiei de vot poate suspenda votarea pentru motive temeinice. În timpul suspendării, urnele de vot, ştampilele, buletinele de vot şi celelalte documente şi materiale ale biroului electoral vor rămâne sub pază permanentă.

Este interzisă continuarea propagandei electorale, precum şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat. Amenda prevăzută de lege pentru aceste fapte este cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei.

Cu aceeaşi amendă se sancţionează şi persoanele care comercializează sau consumă băuturi alcoolice, în spaţiul de protecţie al secţiei de votare. Conform Codului penal, se pedepsesc cu închisoare de la şase luni la trei ani următoarele infracţiuni electorale: împiedicarea exercitării drepturilor electorale, exercitarea votului fără a avea acest drept sau folosind un buletin de vor fals or un act de identitate fals, precum şi oferirea de bani, de bunuri ori de alte foloase, în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat. Tot cu închisoarea de la şase luni la trei ani se pedepseşte şi persoana care votează de două sau de mai multe ori sau care introduce în urnă mai multe buletine de vot.

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor internea cerut tuturor angajaţilor MAI echidistanţă şi imparţialitate în verificarea tuturor sesizărilor privind posibile contravenţii şi infracţiuni electorale. Acolo unde va fi cazul, vor fi aplicate mădurile prevăzute de lege.

La nivelul MAI a fost activat centrul operaţional de comandă, care va coordona şi monitoriza misiunile efectivelor mobilizate la nivel naţional, comandamente operaţionale similare au fost activate în fiecare judeţ. Pentru a asigura intervenţia rapidă la toate sesizările privind posibile incidente electorale sau alte situaţii de încălcare a legii.

Rador

 

Sute de intervenții în vacanța de Paști, în județul Mureș
Social marți, 22 aprilie 2025, 16:09

Sute de intervenții în vacanța de Paști, în județul Mureș

În perioada 18 – 21 aprilie, polițiștii au intervenit la aproape 400 de evenimente, majoritatea fiind semnalate prin Sistemul Național Unic al...

Sute de intervenții în vacanța de Paști, în județul Mureș
Este „Ziua Planetei Pământ” – ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător
Social marți, 22 aprilie 2025, 15:02

Este „Ziua Planetei Pământ” – ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător

Ziua Pământului este marcată azi, iar tema din acest an este „Puterea noastră, planeta noastră”. Și tot pe 22 aprilie este...

Este „Ziua Planetei Pământ” – ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător
Odată cu încălzirea vremii începe sezonul căpușelor
Social marți, 22 aprilie 2025, 15:00

Odată cu încălzirea vremii începe sezonul căpușelor

La clinicile de boli infecțioase din Târgu Mureș încă nu au fost prezentări de pacienți cu mușcături de căpușe, însă medicii...

Odată cu încălzirea vremii începe sezonul căpușelor
UPDATE Grav accident în localitatea Apold, județul Mureș
Social marți, 22 aprilie 2025, 14:31

UPDATE Grav accident în localitatea Apold, județul Mureș

UPDATE ORA 15:20 Accident mortal, în județul Mureș Polițiștii din Sighișoara au fost sesizați, în această după-amiază, cu privire la...

UPDATE Grav accident în localitatea Apold, județul Mureș
Social marți, 22 aprilie 2025, 10:01

Crescătorii de porci din rasele Mangalița și Bazna vor primi un ajutor de la stat

Crescătorii de porci vor primi un ajutor de la stat printr-o schemă de minimis pentru a-și mări efectivele de animale; ei vor încasa câte 2.300...

Crescătorii de porci din rasele Mangalița și Bazna vor primi un ajutor de la stat
Social luni, 21 aprilie 2025, 14:53

Titlul de Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti, pentru patru personalități din Sf. Gheorghe

Ceremonia de decernare a titlurilor va avea loc în 23 aprilie, la Biserica ”Sf. Gheorghe” din Deal, după săvârşirea Sfintei Liturghii...

Titlul de Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti, pentru patru personalități din Sf. Gheorghe
Social luni, 21 aprilie 2025, 14:46

Papa Francisc, al doilea suveran Pontif care a vizitat România

Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoştinţă în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai...

Papa Francisc, al doilea suveran Pontif care a vizitat România
Social luni, 21 aprilie 2025, 13:52

Valori ridicate de trafic pe DN1 Brașov- București

La această oră, traficul rutier se desfășoară îngreunat pe DN1, pe direcția Brașov – București, din cauza valorilor mari de trafic....

Valori ridicate de trafic pe DN1 Brașov- București