Impactul economic al coronavirusului
Publicat de Corina Muntean, 3 martie 2020, 15:57
Răspândirea coronavirusului afectează afacerile româneşti care importă în special telefoane, maşini şi echipamente electrice direct din China. Această ţară este al şaptelea partener comercial al României, dar acum unii manageri au început să caute alternative viabile care să înlocuiască furnizorii chinezi.
Deşi nu este cazul să luăm în calcul un scenariu alarmist în legătură cu impactul coronavirusului, este clar că ţările dependente de importurile de produse şi servicii chinezeşti vor fi destul de afectate. În prezent, multe companii internaţionale se bazează exclusiv pe China pentru lanţul de producţie. Situaţia de acum ar trebui să le ridice semne de întrebare şi să le facă să regândească planurile de business în eventualitatea altor situaţii neprevăzute care pot apărea pe viitor. În ceea ce priveşte România, impactul direct imediat nu este unul de amploare tocmai pentru că importurile principalelor categorii de produse nu vin de aici, iar, în ceea ce priveşte exporturile, acestea au o valoare suficient de mică ca stoparea sau diminuarea acestora să nu producă efecte imediate. Afirmaţia aparţine Roxanei Popescu, Managing Director al companieie de consultanţă financiară KeysFin. Analiştii acestei companii susţin că impactul la nivelul economiei va fi direct proporţional cu perioada necesară stopării virusului. Odată cu normalizarea situaţiei se va reaprinde cererea globală de produse chinezeşti. Valoarea importurilor din China reprezintă doar 5,3% din totalul importurilor româneşti. China este totuşi a cincea sursă de importuri directe ale României, valoarea acestora crescând cu 83% faţă de 2008, la 4,4 miliarde de euro în 2018. Pe categorii de produse, primul loc în topul importurilor româneşti din China este ocupat de maşini, aparate şi echipamente electrice şi dispozitive mecanice. Urmează categoria metalelor comune (fontă, fier şi oţel) şi articole din acestea, iar apoi materialele textile, urmate de mobilă, jucării şi produse diverse. Analiştii consideră că impactul indirect poate deveni major, în pofida faptului că relaţiile comerciale sau investiţiile străine directe par să fie limitate şi să protejeze România din punct de vedere economic. Totuşi, China este a doua economie a lumii şi contribuie cu 20% la PIB-ul global, iar perturbările la nivelul lanţului de producţie şi distribuţie sunt inevitabile. Odată afectat canalul de distribuţie, managerii caută alternative viabile pentru furnizorii chinezi şi se uită la companii din Brazilia, Mexic, India, Chile sau Columbia pentru electronice, materiale plastice sau îmbrăcăminte. Analiştii KeysFin estimează că impactul economic al coronavirusului (COVID-19) va fi direct proporţional cu perioada şi geografia răspândirii virusului, cel mai probabil urmând să fie cuprins între 3 şi 5 puncte procentuale.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
sursa: www.KeysFi.com