Imobiliarele își frânează creșterea în 2019
Publicat de Corina Muntean, 9 ianuarie 2019, 11:00
În privința sectorului imobiliar, anul 2018 a fost cel mai echilibrat an de după criză. Tendința de încetinire a ritmului de creștere a prețului apartamentelor a fost evidentă anul trecut față de anii anteriori.
La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, suma medie solicitată la achiziția apartamentele noi și vechi disponibile la nivel național a ajuns la o valoare medie de 1.239 de euro pe metru pătrat util, în scădere cu 0,2% față de luna precedentă. Ca urmare, indicele Imobiliare.ro a consemnat un avans anual al prețurilor de 6,4%, în condițiile în care, în decembrie 2017, pretențiile vânzătorilor de apartamente erau de 1.164 de euro pe metru pătrat util. Spre comparație, prețurile apartamentelor au înregistrat o marjă de creștere de aproape 11% în 2017 și de 10,4% în 2016 comparativ cu anii precedenți. Tendința de temperare a ritmului scumpirilor este, așadar, clară și reprezintă semnalul pozitiv al stabilizării pieței, având în vedere că un ritm de creștere de 10% pe an este dificil de susținut pe termen mediu și lung. Dacă anii trecuți mun. Cluj-Napoca a ținut capul de afiș în materie de scumpiri pe segmentul rezidențial, în 2018 ritmul de creștere a prețurilor apartamentelor s-a temperat sensibil, rămânând în siajul tendinței resimțite la nivel național.
Astfel, indicele imobiliare.ro a ajuns aici la o valoare de 1.555 de euro pe metru pătrat util la finele lunii decembrie 2018, în scădere cu 0,1% față de noiembrie, dar în creștere cu 6,7% față de perioada similară a anului 2017. Apartamentele din Cluj-Napoca rămân cele mai scumpe din țară. În Brașov apartamentele costau, în medie, 1.102 euro pe metru pătrat la sfârșitul lui decembrie, în creștere cu 1,9% față de noiembrie. Creșterea anuală a prețurilor a fost de 9,4%. Astfel, dintre marile centre regionale analizate, Brașovul se situează pe primul loc în clasamentul creșterilor anuale la prețul apartamentelor.
În ceea ce privește cererea de locuințe, atât în Târgu-Mureș, cât și în orașele din județul Mureș, asistăm în continuare la o creștere moderată, susțin reprezentanții agențiilor imobiliare locale, care se bazează în afirmații pe numărul mare de proiecte imobiliare aflate în diverse stadii de execuție. În acest context, creșterea prețurilor pe piața rezidențială în 2018 a fost de 5,6% la 2017, la un preț mediu de 978 de euro pe mp. Daniel Crainic, director de marketing la imobiliare.ro anticipează că în 2019 prețurile vor oscila destul de puțin în jurul valorii actuale și vom vedea cu adevărat primele livrări de apartamente de generație nouă, post-criză, în toate orașele mari din țară. În aceste condiții, este de așteptat ca apetitul cumpărătorilor să crească pentru segmentul nou, ținând ritmul anual de creștere undeva la 6 %.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.imobiliare.ro