IMM-urile preferă să își finanțeze singure activitatea

Publicat de radiomures, 19 iulie 2016, 12:15
Concluzia a fost conturată cu ocazia lansării Cartei Albe a IMM-urilor, care arată și cele mai frecvente probleme cu care se confruntă oamenii de afaceri.
Printre acestea se numără birocrația excesivă, lipsa de transparență și, mai ales, costurile ridicate ale finanțării.
Președintele Patronatului IMM pe Regiunea Centru, Radu Bălănean:
Dacă facem o comparație între România și Germania, Franța sau oricare țară occidentală, constatăm, pe de o parte, că dobânzile sunt mai mari în România, pe de altă parte, condițiile de acordare a creditelor sunt mai severe. Aceasta înseamnă că, în aceleași condiții de competitivitate, accesul la finanțare este mult, mult mai dificil în România față de țările vest europene. Ca urmare, accesul la finanțare este foarte scăzut.”
În aceste condiții, Radu Bălănean le recomandă celor care încep o afacere să își bazeze dezvoltarea pe profitul propriu și să apeleze la bănci doar ca ultimă soluție:
Având în vedere că, în general, creditul are costuri foarte ridicate, poate ca una dintre soluțiile optime este dezvoltarea pe măsură în care se obține profit, adică pas cu pas, din fondurile proprii, pentru că costurile de finanțare sunt extraordinar de mari.”
Oamenii de afaceri experimentați le recomandă celor care vor să înceapă o afacere să se bazeze pe fondurile proprii, dacă le au, apoi să acceseze cât mai multe fonduri europene.
Ani Teglaș, fondatorul unei firme din Tîrgu-Mureș, le transmite întreprinzătorilor să fie foarte atenți la contractele cu băncile și la clauzele pe care acestea le conțin:
Să facă toate eforturile pentru fondurile nerambursabile, să acceseze absolut orice, sunt foarte multe și numai nouă ni se pare complicat. Fără bănci e foarte greu să pornești o afacere, bineînțeles, dacă ai banii tăi e OK să lucrezi cu banii tăi, dar foarte puțină lume are lichidități, mai ales începătorii, și atunci obligatoriu trebuie să recurgă la bănci. Să ceară mai multe oferte, să citească foarte bine condițiile, contractele.”
Dan Mașca, fondatorul unei firme IT din Tîrgu-Mureș, în sfătuiește pe cei care au idei interesante să se orienteze spre surse de finanțare mai puțin convenționale:
Trebuie să depună un efort inițial, nimeni nu finanțează povești. În funcție de tipologia de afacere pe care o are, se poate duce la persoanele fizice care au niște bani și ar fi dispuse în astfel de businessuri, după care sunt banii publici care se dau pentru pornirea unei afaceri. Doi la mână, mai există varianta de cloud founding pe online, unde o idee bună și o prezentare frumoasă, poate să genereze o finanțare din lumea largă, de la oameni care cumpără în avans acel produs sau serviciu.”
Statisticile la nivel național arată că peste 80% din întreprinzători nu mai sunt interesați să acceseze fonduri europene în perioada următoare, iar aproximativ 70% din IMM-uri decid să își finanțeze singure activitatea.
Raluca Creţ