„Îmi iubesc țara și cânt de ziua ei”
Publicat de radiomures, 30 noiembrie 2016, 17:43 / actualizat: 30 noiembrie 2016, 19:07
„Îmi iubesc țara și cânt de ziua ei”, „Va fi un fel de vis, de… poveste” pe care o va trăi, mâine 1 Decembrie, Ioana Maria Lupașcu-invitată să concerteze alături de Filarmonica din Sibiu. Pentru minunata seară festivă, artista a pregătit o bijuterie muzicală aflată sub semnătura lui Nicolae Kirculescu. Autorul i-a spus „Moment muzical” și a servit ca generic unei emisiuni de mare succes la TVR „Teleenciclopedia”. Pentru Concertul de la Sala „Thalia” Filarmonica din Sibiu a mai pregătit compozițiile emblematice ale lui George Enescu: „Rapsodia a doua în Re Major”, ”Simfonia 1” și „Poema română”. Maestrul Gheorghe Costin va ridica bagheta dirijorală la ora 19.
*** Dirijor, compozitor, profesor de orchestră Gheorghe Costin și-a început activitatea dirijorală la Filarmonica din Tîrgu Mureş (1986-1988), a continuat-o la Filarmonica „Moldova“ Iaşi (1988-2001) revenind apoi la Timişoara, la Filarmonica „Banatul“ (din 2001).
A compus muzică simfonică (Cinci schiţe pentru orchestră, Simfonia pentru orchestră; Concert pentru soprană şi orchestră, Master Numbers piesă pentru orchestră), muzică de cameră (Sonata brevis pentru pian, „Meiosis“ pentru clarinet-bas şi percuţie, „Spirale“ pentru clarinet, clarinet-bas, percuţie şi pian, Două preludii pentru pian, Cinci miniaturi pentru pian, „Remember Bach“ pentru orgă, Burlescă şi Pastel de toamnă pentru clarinet şi pian, Melopee pentru soprană şi pian, două Cvartete de coarde),muzică corală (Moartea lui Fulger pentru cor de voci egale şi toacă, Codrule pentru cor mixt).
Este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor (1984) şi Cetăţean de Onoare al Municipiului Baia Mare (2008).
*** Pianista Ioana Maria Lupașcu începe studiul pianului la vârsta de patru ani. Între 2001 și 2005 a fost studenta marelui pianist Lazar Berman, la Accademia Europea di Musica, Italia. A fost laureată a numeroase concursuri din România, Grecia și Turcia. Este o prezență constantă pe scene din Italia, România, Elveția, Belgia, Turcia și Spania. A cântat sub baghetele unor dirijori importanți: Jean Francois Antonioli (Elvetia), Ladislau-Petru Horvath (Italia), Sabin Pautza, Tiberiu Soare, Theo Wolters ( Olanda). A colaborat cu instrumentiști precum: Ladislau Petru Horvath, Romel & Victoria Joseph și Florin Paul. În Italia a fost corespondent al cotidianulului Monitorul, iar în 2009 a lansat romanul autobiografic–„Prințul Baghetei”. În 2007 i-a aparut CD-ul “Live Piano Solo”, iar în 2009 CD-ul “Piano Recital”. În 2012 aduce ca inovație scenică alăturarea muzicii clasice dansului flamenco reprezentat de Lucas Molina, în spectacolul SEDUCCION. In 2014 colaborează cu contratenorul Cezar Ouatu și tot în 2014 ia naștere proiectul PianoTango. A realizat spectacole eveniment împreună cu mari personalități ale artei teatrale: Ion Caramitru, George Banu, Daniela Nane, Marian Rîlea, Constantin Chiriac.
Margareta Pușcaș