Îmbrățișează un prematur, la Târgu Mureș!
Publicat de Stan Lucian, 15 noiembrie 2024, 18:35 / actualizat: 15 noiembrie 2024, 19:46
Cu ocazia Zilei Mondiale a Prematurității, sărbătorită pe data de 17 noiembrie, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, respectiv Secția Clinică Neonatologie, în parteneriat cu ARNIS – Asociația Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați, desfășoară astăzi activități care îi vizează pe mame și bebelușul lor.
Despre ce este vorba, ne spune purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș, Mariana Negoiță:
”Pentru mamele copiilor îndelung spitalizați la naștere, care se luptă zi de zi să se adapteze la viață, vor fi organizate ateliere de confecționare a unor păpuși de incubator, mamele având astfel șansa de a confecționa propria păpușă, prima jucărie a bebelușului lor. Păpușa de incubator are rolul de a fi un companion al nou-născutului aducând aproape mirosul laptelui mamei și ajutându-l să să facă față mai ușor procedurilor medicale dureroase, necesare supraviețuirii. Obiectele vor fi, bineînțeles, supuse unui proces corespunzător de sterilizare. Această acțiune, intitulată ”Îmbrățișează un prematur”, se desfășoară în 10 maternități din România, respectiv în București, Oradea, Iași, Târgu Mureș și Cluj.”
Personalul medical de la Secția de Neonatologie și Terapia Intensivă Neonatală din cadrul SCJU Târgu Mureș reușește de multe ori să facă imposibilul în salvarea nou-născuților cu prematuritate extremă.
Aici sunt gestionați bebelușii sub 1.000 de grame iar rata de supraviețuire este foarte mare.
Nu se cunoaște exact cauza pentru care acești copii se nasc înainte de termen însă lipsa educației sanitare și sărăcia sunt factori determinanți, precizează șefa Secției de Neonatologie, dr. Manuela Cucerea:
”Cea mai mare parte a lor au casă necunoscută dar pot fi infecțiile materne, vârsta prea mică sau prea mare a mamei, ne dispensarizarea sarcinii… În unitatea noastră, avem o rată de supraviețuire foarte mare a acestor copii, respectiv de 85% la copiii cu vârstă mică de gestație, asta înseamnă sub 32 de săptămâni. Sunt chiar și sub 28 de săptămâni, adică sub 1.000 de grame. Sub 37 de săptămâni este considerat prematur dar noi ne ocupăm, în special, de cei care sunt sub 32 de săptămâni de gestație, deci cu greutate foarte mică.”
Datele ultimului raport Eurostat arată că în 2022 la un număr total de circa 153.400 nou-născuții vii în România, numărul copiilor născuți prematur (între 21 și 37 de săptămâni) a fost de peste 16.000.
3 dintre prematuri au avut greutatea sub 500 g la naștere.
În județul Mureș, 342 de copii s-au născut anul trecut prematur, dintre care trei sferturi la Secția Clinică Neonatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. În primele 9 luni din acest an au fost îngrijiți 54 de prematuri sub 32 de săptămâni.
Autor: Cristina Bulbescu