Imaginea fotografică, o reprezentare etnografică a vieţii şi a morţii
Publicat de radiomures, 20 noiembrie 2014, 15:36
Este tema principală a colocviului naţional „Reprezentarea etnologică şi etnomuzeografică; tradiţie şi contemporaneitate” ce are loc astăzi şi mâine la Tîrgu-Mureş.
Lucrările colocviului au fost deschise astăzi în Sala de Oglinzi a Palatului Culturii din Tîrgu-Mureş prin acordarea distincţiei „Meritul Cultural Etnografic” fostului director al Muzeului Judeţean Mureş, Valer Pop.
Printre temele dezbătute se numără rolul imaginii în păstrarea şi restaurarea partimoniului, poveşti şi povestiri imortalizate fotografic, imaginea funerară sau limbaj vizual etnogtafic.
Directorul Muzeului Judeţean de istorie şi arte din Zalău, Corina Bejinariu a explicat că mesajele din cimitirul vesel de la Săpânţa ne arată că moartea poate fi privită şi ca o componentă a vieţii.
Azi au mai fost vernisate o expoziţie internaţională de artă naivă şi una de pictură privind universul satului mureşean, lucrări realizate de artişti locali.
O altă expoziţie, de fotografie ca document etnografic, vine din Cluj napoca, prezentată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.
Vali Russu