Ideciu de Jos aspiră la statutul de stațiune

Publicat de APETRI MARGARETA, 1 iulie 2021, 12:34
Cu două săptămâni în urmă, s-au deschis din nou băile de la Ideciu de Jos, cu nămol mineral și ape sărate pentru tratament. Dar, nefiind declarată stațiune, Ideciu de Jos nu poate atrage investiții.
Primarul Lucian Feier subliniază că toate investițiile, de circa 750.000 de lei, au fost făcute în ultimii 5 ani doar din fonduri locale.
Edilul consideră că este un cerc vicios: privații nu investesc fără ca localitatea să fie declarată stațiune, iar asta nu se poate face decât dacă există cel puțin 100 de locuri de cazare:
Am realizat un nou bazin, cum erau cele vechi din piatră și lemn, grupuri sanitare, dușuri cu apă caldă. Mai avem o suprafață de teren unde vrem să construim o bază de tratament și recuperare, care să funcționeze toată perioada anului. În primul rând trebuie să ne ajute Guvernul, pentru că este Hotărârea 852 unde sunt niște criterii pentru a deveni stațiune. Se cer 100 de locuri de cazare la nivel rural, ceea ce este o absurditate. La noi, dacă vorbim de locurile de cazare oficiale, sunt 32. Trebuie să existe finanțări și pentru astfel de comune, până acum sursele de finanțare au fost doar pentru cei care deja au avut ceva notabil făcut și au discriminat localitățile mici. Am făcut adrese către Ministerul Turismului și încă nu am primit niciun răspuns.
La băile din Ideciu de Jos vin turiști din toată țara, unii cu recomandări de la medicii specialiști. Nu se poate vorbi, însă, de un turism balnear sistematic, fiindcă legislația actuală discriminează micile localități rurale, spune primarul Lucian Feier:
Pot să spun că vin turiști din toată țara, din Iași, Suceava, Brașov, chiar și din București. Ideal ar fi ca un tratament complet să fie de 10-12 zile, prin faptul că omul se unge cu nămol , stă la soare și după aceea intră în bazinul cu apă sărată. Nu avem momentam un medic specialist la nivelul ștrandului, dar mulți dintre cei care vin, am înțeles că au primit recomandări de la anumiți medici specialiști care recomandă chiar ștrandul de la Ideciu de Jos.
Ștrandul este deschis de luni până duminică în intervalul 08:30 – 21:00, prețul de intrare fiind de 12 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii.
Mai există o terasă unde se poate servi masa, cabine pentru schimb, dușuri cu apă rece și caldă și un spațiu pentru împachetări cu nămol.
Băile Sărate de la Ideciu de jos există dinaintea primului Război Mondial, când s-a descoperit izvorul cu apă sărată. Au fost mai multe etape de renovare și dezvoltare, în anii 1934, 1980 și după 1990 când, în două rânduri s-a amenajat ștrandul.
Valeriu Russu