Sindicatul Liber din SRR se opune modificării legii de funcţionare a radioului
Publicat de radiomures, 23 februarie 2016, 18:15 / actualizat: 23 februarie 2016, 20:45
Sindicatul Liber din SRR, organizaţia sindicală reprezentativă din Radioul Public, a luat act de iniţiativa legislativă de modificare a legii nr. 41/1994 şi consideră total inadecvate propunerile de amendare.
Intenţia de modificare a parametrilor legali pentru cele două servicii publice de presă într-un an electoral, în procedură de urgență, fără o dezbatere publică reală şi în lipsa celui mai elementar dialog social, constituie un gest pripit, care va afecta independenţa editorială a jurnaliștilor şi dreptul cetăţenilor de a avea acces la o presă publică liberă, în afara ariei de influenţă a oricărui tip de comandă politică.
Sindicatul Liber din SRR este solidar cu colegii din Televiziunea Română care au nevoie de o soluţie reală pentru rezolvarea crizei financiare a TVR, dar atrage atenţia că, sub pretextul adoptării unor modificări legislative menite să îmbunătăţească situaţia financiară a Televiziunii Publice, pot fi grav afectate securitatea financiară şi echilibrul jurnalistic al Radioului Public.
Sindicatul Liber din SRR consideră că soluţiile reale pentru redresarea financiară a Televiziunii Publice sunt necoplanare cu modificările propuse în iniţiativa legislativă.
Cum e posbil ca înfiinţarea unor noi funcţii prin separarea haotică a atribuţiilor Preşedintelui de CA de cele ale Directorului General, deci o diluare a responsabilităţii, să conducă la diminuarea datoriei uriaşe a TVR sau la menţinerea echilibrului în SRR?
Cum este posibil să acţioneze spre binele instituţiei un Comitet Director ai cărui membri sunt numiţi, fără concurs, de un Director General controlat cu telecomanda de reprezentanţii unor partide politice?
NU LEGEA ESTE DE VINĂ!
Acelaşi cadru legislativ a permis, în cazul radioului public, finanțarea performanţelor editoriale obținute cu efortul tuturor salariaților, care au demonstrat profesionalism. Același cadru legislativ a permis păstrarea echilibrului financiar în cazul Radioului Public. În același cadru legislativ, TVR a oscilat între situaţii de bună gestionare, cu excedent de 32 de milioane de lei în anul 2005, la management defectuos care a produs și accentuat criza financiară actuală, fără precedent, concluzia evidentă fiind:
Soluțiile reale nu se află în zona de cosmetică procedurală sau legislativă, ci în esența oricărui business public de presă: de la rezolvarea problemei finanțării precare, cu valori ale taxelor de suport media scăzute populist în urmă cu 13 ani și neindexate de atunci, azi cele mai mici din Europa, la calitatea actului decizional, derivat din suma competențelor manageriale ale fiecarui membru al Consiliului de Administrație.
Sindicatul Liber din SRR atrage atenția că înființarea unei noi funcții, cea de Director General, al cărui mandat poate fi întrererupt oricând prin acțiunea arbitrară a unui Consiliu de Administrație, majoritar numit politic, dar care nu se supune controlului plătitorilor de taxă, prin forul democratic suprem, creează premisele subordonării politice a actului editorial.
Ne opunem confiscării independenței editoriale a jurnaliștilor!
Biroul Executiv al Sindicatului Liber din SRR
Foto: www.rador.ro