Hornarii atenționează proprietarii de clădiri să curețe coșurile de fum!
Publicat de Rotar Mirela, 7 octombrie 2024, 13:24 / actualizat: 16 octombrie 2024, 23:03
Ei semnalează existența a trei probleme care ar facilita intoxicarea cu monoxid de carbon și incendiile. Acestea țin de evacuarea gazelor de ardere, respectiv coșurile vechi din cărămidă nereabilitate, ferestrele termopan etanșe și generatoarele de căldură uzate fizic și moral.
Președintele Asociației pentru Siguranța Coșului de Fum, Mircea Bălșoianu, subliniază că sunt probleme mai ales în mediul rural, acolo unde în sobele de teracotă construite doar pentru încălzire pe gaz, se introduc lemne peste arzător:
La coșurile de fum din cărămidă complet depășite, gazele de ardere ies printre cărămizi și favorizează condensul. Apoi, la ferestrele de tip termopan și la prizele de aer pentru combustie, aceste generatoare de căldură consumă aerul din încăpere și neavând pe unde să intre aerul, obturându-se prizele de aer de către beneficiar, apar aceste intoxicații cu monoxid de carbon. Sobele de teracotă de tip vechi au fost construite pentru combustibil gazos. Oamenii dau drumul la gaz, după care pun lemnele peste arzător ca să le aprindă și continuă pe combustibul solid.
În sezonul rece, incediile de imobile și acoperișuri, precum și intoxicațiile cu monoxid de carbon apar din cauza necurățării hornurilor, unele blocate de crengi, animale sau păsări, dar și de obiecte casnice, aruncate în foc.
Mircea Bălșoianu susține că legislația românească este conformă normelor europene în domeniu, însă nu se aplică decât la persoanele juridice:
Multă lume folosește elementul de ventilație pe post de coș de fum, care nu este certificat, nu rezistă la toate aceste temperaturi, pe lângă că sunt montate de oameni care nu au niciun fel de pregătire. Observăm probleme majore la partea de reglare a cazanelor pe combustibil solid. Aici, mulți așa-ziși meseriași fac tot felul de improvizații, și societățile autorizate ISCIR nu ajung pentru că nu există o sancțiune în acest sens. Apoi, la sobele de teracotă și la cazanele cu combustibil solid, mulți consideră aceste surse de căldură ca pe un crematoriu și de la lenjerie intimă, pamperși până la sticle de plastic, toate se folosesc pe post de combustibil.
Legislația prevede sancțiuni cu amenzi cuprinse între 500 și 1.000 lei pentru instalații termice defecte și probleme la coșurile de fum, iar pentru depozitarea combustibililor lângă surse de foc, amenzile sunt cuprinse între 1000 și 2500 de lei.
Autor: Valeriu Russu