Holocaustul sau dezumanizarea prin lagăr, un avertisment pentru omenire

Publicat de Rotar Mirela, 27 ianuarie 2023, 14:01 / actualizat: 28 ianuarie 2023, 11:56
Aceasta a fost, în principiu, tema mesei rotunde numită ”Tăceri care dor”, organizată astăzi la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Tg Mureș.
Decanul Facultății de Științe și Litere, Giordano Altarozzi, a atenționat că ieșirea din ”lagărul comunist” în urmă cu 30 de ani nu a rezolvat dezechilibrele geopolitice, dovadă conflictul armat din Ucraina, ce poate deveni teren fertil pentru manifestări de tipul celor comemorate astăzi:
Acest eveniment ne propune să ne amintim de -probabil- cea mai întunecată pagină din istoria omenirii, pentru că sistemul implementat de regimul nazist a fost primul, nu și ultimul, care și-a propus eliminarea omului de către om. Lagărul, ca sistem, și-a propus dezumanizarea victimelor sale, lucru de care nu avem voie să uităm, pentru că dacă uităm, riscăm ca istoria să se repete. Și astăzi asistăm la o tensiune determinată tocmai de această lipsă de echilibru, iar dacă apar dezechilibre, apar și conflictele militare, precum cel de la granița României, care pot să devină teren fertil pentru manifestări precum cele care au avut loc în al Doilea Război Mondial.
Au fost prezenți elevi de la colegiile Papiu, Unirea și Pedagogic, pentru care unele părți din istorie, precum cea legată de Holocaust, sunt interesante:
La eveniment au mai participat președintele comunității evreilor din Tg. Mureș, Vasile Dub și omul de cultură și de presă de etnie romă Rudy Moca, care au vorbit din perspectiva etniilor care au avut de suferit cel mai mult la Holocaust.
La final a fost proiectat filmul artistic, de trei ori premiat cu Oscar, „La vita è bella” /„Viața e frumoasă”, regizat de Roberto Benigni.
Valeriu Russu