Hipocalcemia – o boală specifică femeilor
Publicat de radiomures, 29 noiembrie 2014, 08:15 / actualizat: 4 martie 2015, 11:46
Calciul este un element indispensabil atât femeilor, cât și bărbaților. Cu toate acestea, femeile sunt cele care suferă cel mai mult de pe urma pierderilor de calciu, afecțiune numită hipocalcemie.
Valoarea normală a cantității de calciu din sânge este între 9 si 11 mg/100 ml. Valorile sunt, în general, mai crescute pentru bărbați și mai mici pentru femei, iar pe măsura înaintării în vârstă, aceste valori înregistrează o scădere. La femei, mai ales după menopauză, riscul apariției hipocalcemiei este mult mai mare.
Din totalul de calciu din organism, 99% este concentrat în oase și dinți. Lipsa de calciu poate duce la spasmofilie sau tetanie, dar și la manifestări cronice precum rahitismul sau osteoporoza (diminuarea masei osoase, foarte frecventă după menopauză). Adesea, pierderile de calciu sunt generate de disfuncțiile glandelor paratiroide, de menstruații abundente, de nașteri, de lactație, de stres, de anxietate, consum de corticosteroizi sau chiar de cure de slabire drastice, cu diuretice și laxative.
Printre simptomele hipocalcemiei se numără: insomnie, spasmofilie, încleștarea mâinilor, contracția musculaturii, mai ales a mușchiului facial din zona mandibulei. În plus, pielea devine aspră, unghiile se rup ușor, părul se degradează, apar cârcei extrem de dureroși noaptea, apare amorțirea mâinilor, a picioarelor, iar candidozele își fac de cap.
Dar cum e mai usor să previi decât să vindeci, iată cum puteti evita hipocalcemia:
1.Consumați multe lactate, legume verzi, pâine și cereale integrale.
2.Consumați coaja pisată de ouă crude, amestecată cu miere, eventual și lămâie.
3.Faceți o infuzie de fructe de măces, cătină albă, frunze de ciuboțica cucului și beți zilnic câte un litru îndulcit cu miere și asociat cu suc de morcovi.
4.Evitați consumul de cafea și tutun, ambele substanțe contribuie la pierderea calciului.
5.Luați calciu asociat cu vitamina D3, eventual după efectuarea unor analize medicale.
6.A se evita consumul de carne deoarece se creeaza toxicitate și aciditate în organism, ceea ce duce la pierderi de Ca.
7.Consumați gulii, varza, morcov, spanac, nap, broccoli, ridiche neagră sau roșie, pătrunjel, grâu, nucă, măsline, soia, polen, drojdii, caise, grâu încolțit, struguri.
8.Mâncați argilă.
9.Consumați produse apicole precum: miere, lăptișor de matcă, polen, apilarnil, pastura, căpăceală, propolis, simple sau în amestec, dar cu numai dacă nu aveți diabet.
10.Mergeți la mare, expunerea la soare prin aport de vitamina D contribuie la fixarea calciului.
11.Nu mâncați foarte sărat fiindcă determină pierderi de calciu.
12.Consumați multe banane, ele sunt bogate în potasiu care, la rândul său, ajută la fixarea calciului.
Remedii-naturiste.org