Hipermarketurile se pregătesc de invazia produselor românești

Publicat de radiomures, 13 iulie 2016, 14:02
Legea care obligă hipermarketurile să expună la raft 51% produse româneşti va schimba regulile pieţei.
Comercianţii au obligaţia ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare.
Fac excepţie comercianţii care realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la două milioane de euro.
Legea este salutată atât de reprezentanţii producătorilor, cât şi de cei ai comercianţilor.
Preşedintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România, Cora Muntean:
În ceea ce priveşte ponderea produselor româneşti, aceasta vine în sprijinul producătorilor români, şi am avut discuţii cu fermierii, ei ne asigură că există suficiente produse româneşti. În timp de două luni, Guvernul va trebui să facă normele de aplicare, noi sperăm să fim consultanţi deoarece comercianţii noştri au nişte doleanţe.”
Producătorii locali spun că legea îi favorizează, dar le transmit comercianţilor că nu vor reduce preţurile, chiar dacă vor avea livrări mai dese.
Tincuţa Cismaş, administratorul unei ferme din judeţul Mureş, speră că noua lege le va deschide uşile şi producătorilor de produse ecologice:
Legea este benefică, dacă s-ar şi aplica, ar fi foarte bine. Noi avem produse ecologice, mă gândesc că e o categorie de oameni care sunt interesaţi de produse ecologice, acum rămâne de văzut dacă cei care au magazinele dacă ne contactează, ei sunt obişnuiţi să te duci să le faci oferte. Noi nu avem aşa cantităţi, să lăsăm la preţ, un preţ foarte mic, fiind şi ecologice, costurile de producţie sunt mult mai mari.”
Şi comercianţii salută apariţia legii, mai ales cei mici şi mijlocii.
Feliciu Paraschiv, administratorul unui lanţ de magazine din Focşani, spune că nu va avea probleme în asigurarea procentului de produse româneşti:
Noi ne descurcăm, eu nu înţeleg cum alţii nu se descurcă. Ne aprovizionăm de la fabricile de carne proaspătă de pasăre din zona noastră, pe o rază de 100 de kilometri, chiar 200 de kilometri, ne aprovizionăm cu carne şi cu preparate din carne de la fabricile din jurul nostru, ne aprovizionăm cu legume şi fructe din jurul nostru, pe o rază de 100-200 de kilometri. Am mers şi mai departe, la câteva sute de kilometri, de exemplu aducem pepenii din Dăbuleni, dar găsim, cum marile reţele nu găsesc, eu nu înţeleg.”
Feliciu Paraschiv a arătat că noua lege elimină şi o serie de taxe pentru producători, dar modifică şi termenele de plată:
Legea vine şi pune accentul pe câteva puncte foarte esenţiale, cum ar fi plata pe loc, pe care noi o practicăm şi o folosim în relaţia cu furnizorii, şi pe care marele reţele nu o acceptă, pentru că dumnealor au ajuns cu plata la 90 de zile, la 60 de zile. Imaginaţi-vă un furnizor de carne proaspătă sau de legume fructe, lapte, care livrează din două în două zile la o reţea şi primeşte banii după 45 de zile. Imaginaţi-vă că el a dus 20-30 de facturi care au fost vândute, încasate, şi banii nu au ajuns la el.”
Legea care îi obligă pe comercianţi să expună la raft 51% produse româneşti a fost adoptată, la începutul lunii iunie, de Camera Deputaţilor, for decizional, cu niciun vot împotrivă.
Șeful statului a promulgat luni actul normativ.
Raluca Creţ