Hidrogenul, o sursă alternativă pentru români la criza energetică actuală
Publicat de MIRELA ROTAR, 29 martie 2022, 13:00
Folosirea hidrogenului ca sursă alternativă de energie în România este subiectul cărții ”Hidrogenul și gazele naturale în Romania”, lansată astăzi la București. Lucrarea ce-i are ca autori pe Dumitru Chisăliță și Ioan Iordache tratează în premieră la noi în țară ideea transportului hidrogenului prin conductele de gaz existente.
Cartea are scopul de a-i ghida pe cei care doresc dezvoltarea unui nou model de sistem energetic al României, a explicat Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației ” Energia Inteligentă”:
Este o abordare în contextul a ceea ce înseamnă trecerea de la combustibilii fosili către energie regenerabilă. Pentru acest deziderat, e nevoie să gândim realizarea și folosirea unui vector important care este hidrogenul, care are capacitatea să se transforme foarte ușor din energie regenerabilă într-un alt combustibil care poate fi folosit ca atare, atât în transport cât și în activitatea de încălzire sau chiar de producere a energiei electrice. El este și un element de stocare foarte facil a energiei regenerabile.
La ora actuală România produce hidrogen fără valoare energetică, ci doar chimică. El este utilisat în procesul tehnologic de realizare a altor produse finite, la unități precum Azomureș, Chimcomplex Rm. Vâlcea sau Nuclearelectrica.
Pentru a se trece la producerea de hidrogen la nivel industrial în scop energetic, există proiecte de atragere de fonduri inclusiv prin PNRR, a arătat Dumitru Chisăliță. El a adăugat că săptămâna acesata va fi lansat și un ghid pentru eventualii investitori:
Suntem implicați în mai multe proiecte și parteneriate atât cu producători de hidrogen cât și cu unii care intenționează să dezvolte această rețea de hidrogen, cu operatori care doresc să transporte hidrogenul prin rețele din România. Pe data de 31 martie se va lansa și Ghidul care stabilește modul de finanțare a rețelelor de hidrogen prin PNRR, astfel încât demersul nostru vine în completarea atât a politicilor energetice cît și financiare ale României.
Lansarea cărții ”Hidrogenul și gazele naturale în Romania” a avut loc în contextul în care anul acesta se împlinesc 100 de ani de la prima producție de hidrogen din gaze naturale din România, și a 85 de ani de la producerea în premieră mondială de hidrogen și amoniac, ambele la fostul combinat Chimic din Târnăveni.
Valeriu Russu