Hidrocentrala de la Răstolița ar putea livra energie până la finalul anului

Publicat de Rotar Mirela, 8 aprilie 2025, 14:26 / actualizat: 8 aprilie 2025, 20:49
După ce în martie 2022 Parlamentul a votat o lege care a asigurat o zonă de protecţie între hidrocentrală şi restul ariei protejate în interiorul căreia se află barajul, Guvernul a putut decide scoaterea din fondul forestier a cuvei viitorului lac de acumulare de la Răstolița.
Construcția hidrocentralei este 90 % finalizată, pasul următor fiind defrișarea a peste 37 hectare de teren, iar proprietarii de pădure au fost déjà anunțați că vor primi contravaloarea terenului, spune primarul din Răstolița, Ioan Marius Lircă:
,,Bineînțeles că oamenii din comuna Răstolița se bucură pentru că se dă drumul la funcționarea barajului, sperăm să se poată și realiza acest lucru, să fie dat în funcțiune anul acesta. Se vor defrișa în prima fază în jur de 30 de hectare de vegetație forestieră și pe urmă să înceapă captarea apei. Actele sunt întocmite, proprietarii au fost expropriați deja și în zilele următoare sperăm să fie făcute plățile. Sunt 17 proprietari plus suprafața mai mare pe care o are familia Bánffy. Se expropriază cu 2,50 de lei metrul pătrat.
Deputatul de Mureș Dumitrița Gliga confirmă că proprietarii suprafețelor de păduri ce vor fi defrișate își primesc banii luna aceasta.
Ea a amintit că din 2017 au fost alocați banii pentru exproprieri, dar au fost blocați în conturile Hidroelectrica până la finalizarea planurilor parcelare, întabularea a sute de hectare în zonă:
„Lacul de acumulare de la Răstolița este o amenajare care, în primul rând, va produce energie verde și va avea un rol important inclusiv în echilibrarea rețelei. Știm cu toții de fluctuațiile tot mai dese care apar în rețelele noastre și sunt dăunătoare inclusiv pentru aparatura și echipamentele tuturor. În noiembrie 2024, OCPI a avizat planurile topografice, urmează licitația pentru defrișarea cuvei lacului, organizată de Romsilva, și, în paralel, Hidroconstrucția trebuie să finalizeze mai multe lucrări, cu măsuri de reducere, până la eliminare a impactului asupra biodiversității, și care să fie gata o dată cu finalizarea cuvei lacului. ”
Agenția pentru Protecția Mediului Mureș a dat acordul de mediu pentru finalizarea lucrărilor la amenajarea hidrotehnică.
Sunt însă două procese intentate APM-ului de ONG-uri de mediu, unul aflat în recurs la Curtea de Apel Cluj-Napoca pentru suspendarea acordului de mediu, iar al doilea, de anulare a aceluiași acord de mediu, pentru care încă nu s-a fixat termen la Tribunal.
Directoarea APM Mureș, Cristina Pui:
,,La noi, procedura de reglementare s-a finalizat în momentul în care am emis acordul de mediu, adică în 28 octombrie anul trecut, și procedura a durat aproape trei ani de zile. Avem proces, recurs la Curtea de Apel Cluj, pentru suspendare acord de mediu, primul termen fiind 16 aprilie. Acolo instanța s-a pronunțat în 7 februarie, ne-a dat câștig de cauză. Și avem un alt proces pentru anularea acordului de mediu. Noi am înaintat la Tribunalul Cluj documentația care a stat la baza emiterii acordului de mediu și am formulat întâmpinarea.”
Directorul APM Mureș spune că, după ce lucrările la complexul hidroeregetic la la Răstolița vor fi gata, trebuie solicitat un alt acord de mediu, pentru începerea exploatării efective a hidrocentralei.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja declara săptămâna trecută că „Până la sfârșitul anului, după 36 de ani de la începerea lucrărilor, Răstolița va livra energie în Sistemul Energetic Național”, iar dacă totul merge bine, în toamna aceasta se va umple cuva lacului.
Autor: Valeriu Russu