Hidrocentrala de la Răstolița ar putea fi deblocată în Parlament
Publicat de Corina Muntean, 10 februarie 2022, 16:01
Construcția hidrocentralei de la Răstoliţa a început în urmă cu 33 de ani și este finalizată în proporţie de peste 90%, dar punerea în funcțiune este blocată de birocrația care nu permite tăierea pădurii din cuva lacului.
De asemenea, și Centrala hidroelectrică, cea în care se produce energia, este în stadiu de finalizare, în perioada imediat următoare putând fi funcţională.
Pentru deblocarea situației, este nevoie de intervenția Parlamentului, care pregătește o lege care prevede și asigurarea unei zone de protecţie între hidrocentrale şi restul ariei protejate.
Co-inițiatorul proiectului legislativ, deputatul mureșean Dumitrița Gliga:
Prin proiectul de lege depus în această săptămână în Parlamentul României, al cărui coinițiator sunt, venim cu o soluție legislativă care să permită finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune a hidrocentralei de la Răstolița. Această hidrocentrală deține în cuva lacului o suprafață împădurită, punerea în funcțiune putând fi astfel blocată, zona fiind inclusă în Natura 2000 și în zona ariilor protejate. Susținem protejarea mediului, dar în egală măsură România are mare nevoie de creșterea capacității de producție de energie ieftină și “verde.
Există deja o hotărâre de guvern care prevede sumele pentru exproprierea celor care au teren sub hidrocentrală, dar mai sunt pași de făcut până la punerea în aplicare.
Revine Dumitrița Gliga:
În 2017 a fost adoptată Hotărârea de Guvern privind aprobarea amplasamentului şi declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată, sumele prevăzute fiind atunci chiar bugetate şi virate. A urmat un lung şir de măsurători şi intabularea proprietăţii în mai multe cărţi funciare a terenului aferent, urmată de întocmirea planurilor parcelare pentru ca aceeastă expropriere să fie poată fi făcută efectiv.
În zilele următoare, primăria Răstolița va depune planurile parcelare la OCPI, după care va urma exproprierea proprietarilor particulari din sumele deja alocate şi finalizarea procedurii privind scoaterea terenului din fondul forestier naţional.
Ultimii paşi vor fi licitaţia şi defrişarea efectivă a cuvei lacului, pentru umplerea acestuia.
Raluca Creț