Hi-tech: sud-coreenii aleargă după rivali

Publicat de Corina Muntean, 21 noiembrie 2018, 08:50
În dorinţa de a nu rămâne în urma rivalilor, compania Samsung va înzestra viitorul său flag-ship, Galaxy S10, cu procesor echipat cu hardware pentru inteligenţă artificială.
După cum se ştie creierul oricărui dispozitiv electronic este procesorul. Cu cât este mai puternic acesta, cu atât mai performant este dispozitivul. Este ceea ce încearcă să facă acum sud-coreenii, îngrijoraţi că vor fi depăşiţi de noua tehnologie a inteligenţei artificiale înglobată în procesoarele concurenţei. Procesoarele Exynos au rămas în urmă la nivel tehnologic în comparaţie cu cele produse de Apple şi Huawei, fiind livrate fără componente neurale şi cu procesoare grafice slabe. Ca să corecteze aceste neajunsuri Samsung va introduce noul procesor Exynos 9820, care va sta la baza lui Galaxy S10 şi probabil modelului Galaxy Note10 de anul viitor. Acesta a fost anunţat în mod oficial şi integrează toate componentele necesare pentru a rămâne competitiv pe piaţa de smartphone-uri din 2019.
Exynos 9820 oferă o configuraţie octa-core diferită de cea de până acum, realizată pe arhitectură de 8nm LPP. La nivelul unităţii centrale, avem de a face cu nuclee pe trei niveluri: două nuclee de putere mare, cu design proprietar de generaţie a patra, două nuclee Cortex-A75 de mare viteză de la ARM şi patru nuclee Cortex-A55 pentru activităţi care nu necesită prea multă putere de procesare, precizează go4it.ro. Exynos 9820 este primul chipset al companiei care integrează o componentă neurală. Acesta promite o performanţă de 7 ori mai mare faţă de generaţia precedentă în aplicaţii de tip AR – realitate augumentată, care îmbină liniile dintre lumea fizică ci cea digitală. Procesorul va asigura un consum de energie mai mic şi o viteză mai mare pentru aplicaţii de inteligenţă artificială.
Nu în ultimul rând, procesorul va beneficia de capabilităţi îmbunătăţite la nivel de conexiune de date şi înregistrare şi redare multimedia. Modemul va fi de tip LTE-A Pro, cu agregarea operatorilor (aceasta însemnând că va putea folosi mai multe antene şi frecvenţe simultan), cu viteză maximă de download de 2 Gbps. Din punct de vedere al înregistrării şi redării video, acesta va fi primul chipset mobil capabil să înregistreze clipuri în rezoluţie 8K la 30 de cadre pe secundă, cât şi să redea în rezoluţie 4K la 150 de cadre pe secundă folosind culori pe 10 biţi. Rămâne să vedem cum se va comporta practic Exynos 9820 pe dispozitivele pe care le va dota, dincolo de faza de testare din laboratoare.
Sursa: www.go4it.ro
Ascultati rubrica Info Gadget, realizată de Virgil Natea, de luni până miercuri, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele de 102,9 FM sau 98,9 FM.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean