HG provind UMF Tg.Mureş trebuie retrasă.
Publicat de radiomures, 23 martie 2012, 00:00 / actualizat: 4 martie 2015, 14:29
Este recomandarea Comisiei de experţi în urma audierii publice de ieri, când au fost analizate 51 de depoziţii.
Comisia de experţi a apreciat ca fiind importantă clarificarea specifică a noţiunilor de multiculturalism şi multilingvism pentru învăţământul medical superior.
În Comisia de experţi s-au regăsit profesor universitar doctor Marius Bojiţă, fost rector al UMF Cluj-Napoca, profesor universitar doctor Liviu Marian, fost rector al UPM Târgu Mureş, asistentul coordonator al Unităţii de Primiri Urgenţe a SMURD Mureş Vass Hajnal şi Simona Fiţ, consultant în transparenţă decizională la Academia de Advocacy.
Majoritatea depozanţilor au apreciat că ponderea dezavantajelor rezultate din adoptarea proiectului de HG dezbătut „este covârşitoare, raportat la avantaje, atât pentru studenţi, cât şi pentru pacienţi şi societate în general” .
Potrivit raportului-sinteză al audierii publice , „nu se pot aplica derogări de la standardele de calitate ARACIS”, iar „consultarea publică largă în procesul decizional public este benefică şi necesară”.
Reprezentatul Academiei de Advocacy şi al Coaliţiei 52 Tîrgu-Mureş, Radu Bălăneanu, a subliniat că separarea etnică de la UMF va duce la un deficit de cadre medicale la ambele secţii.
De asemenea, spune el, se va favoriza exodul de medici maghiari, vor scădea standardele de calitate ale UMF,va creşte riscul separării bolnavilor pe criterii etnice şi al neacreditării secţiilor în limbile maghiară şi engleză.
Preşedintele Ligii studenţilor din UMF Tîrgu Mureş, Dan Zolog a subliniat că, în cazul în care Guvernul va insista să promoveze proiectul de hotărâre în forma actuală, Ministerul Educaţiei va fi acţionat în contencios administrativ.
Concluziile şi recomandările audierii publice de ieri au fost trimise în cursul zilei de astăzi Guvernului României şi ministrului Cătălin Baba.
Raportul-sinteză a fost postat şi pe site-ul UMF Târgu Mureş, alături de celelalte documente legate de audierea publică.
Totodată, la Ministerul Educaţiei s-au transmis adrese de la Liga Studenţilor din Târgu Mureş şi Sindicatul din UMF Târgu Mureş, în care se cere organizarea unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de HG.
Conform unui proiect de hotărâre de guvern aflat în dezbatere publică timp de zece zile, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 325 de studenţi, şi în engleză la Medicină, pentru 50 de studenţi.
Valeriu Russu