Hepatita misterioasă la copii NU a fost identificată în Mureș
Publicat de MIRELA ROTAR, 27 aprilie 2022, 12:17 / actualizat: 30 aprilie 2022, 11:44
Creșterea bruscă a unor cazuri de hepatită virală de origini necunoscute la copii alertează părinții și întreaga lume medicală, după ce sute de cazuri au fost diagnosticate în 11 țări, cele mai multe în Marea Britanie, Spania, Germania și Franța.
Dintre cazurile depistate, cel puțin un copil a murit și alți 17 au avut nevoie de transplant hepatic, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Primul caz de hepatită virală în România a apărut zilele trecute la o fetiță de 5 ani, internată într-un spital din Capitală.
Din fericire, în Mureș nu sunt cazuri, aflăm de la șefa Clinicii de Boli Infecțioase 2 din Târgu Mureș, medicul primar de boli infecțioase, Brândușa Țilea:
Avem foarte multe cazuri de viroze respiratorii dar nu și de afectare hepatică. Lumea este puțin în panică având în vedere acest adenovirus care are un caracter endemic în anumite țări europene dar nu trebuie să intrăm în panică. Trebuie să fim extrem de atenți și să prevenim.
Potrivit unui raport al Agenției britanice de securitate în sănătate, cazurile mortale de hepatită virală ar putea fi un efect al izolării prelungite din pandemie. Lipsa expunerii la infecții comune în anii „formativi” ai copiilor, din cauza restricțiilor, ar putea alimenta un focar global în cazurile de boală mortală a ficatului.
De aceea, măsurile de prevenție trebuie crescute pentru a proteja micuții care sunt și mai vulnerabili, crede medicul infecționist din Târgu Mureș, Brândușa Țilea:
(Nr. red.Copiii) au un sistem imunitar deficitar, și datorită vârstei și cum își creează această imunitate? Expunându-se natural. Ei, fiind foarte mult timp acasă cu părinții, fiind izolați, normal că acum virusurile reacționează foarte agresiv pe terenul lor fără imunitate și neimunizându-se până acum natural în comunitățile unde trebuiau să fie prezenți. Cred că toată lumea, după ce au scăzut cazurile de infecție cu SARS-CoV-2, majoritatea oamenilor nu mai poartă mască. Ei acum sunt extrem de vulnerabili și vedeți că avem și cazuri de gripă. Și atunci, ce avem de făcut? Trebuie să păstrăm în continuare atât regulile de igienă sanitară și distanțare ca să nu ne contaminăm, cât și reguli de igienă alimentară.
Brândușa Țilea mai spune că pe lângă agentul patogen care provoacă hepatita virală, părinții trebuie să fie atenți, odată cu încălzirea vremii, și la enterovirusuri deoarece cei mai expuși sunt copiii mici care nu au imunitate, iar simptomele pot fi severe:
Pe lângă adenovirusuri vor apărea și enterovirusurile în perioada caldă. Simptomele pot fi mascate de simptomatologia respiratorie dar atunci când sunt prezente, greșurile, vărsăturile, inapetența (lipsa poftei de mâncare), chiar și febra, starea de disconfort în zona stomacului, chiar și în zona ficatului, stări de balonare…
Hepatita, spun specialiștii, este termenul general pentru a descrie inflamația țesutului hepatic.
Este adesea cauzată de o infecție virală – dar și de expunerea la unele substanțe chimice, alcool, droguri și anumite tulburări genetice.
Cele mai frecvente forme de hepatită – cunoscute de la A la E – sunt cauzate de infecții virale specifice. Cu toate acestea, acești viruși nu au fost detectați în cazurile de hepatită care se manifestă acum la copii.
Cristina Bulbescu