Hărțuirea pe internet afectează patru din cinci adolescenți români

Publicat de radiomures, 8 decembrie 2017, 12:22
Un studiu publicat de un producător român de soluţii de securitate cibernetică pune pe gânduri profesorii și părinții: aproape toți respondenții la chestionar mărturisesc că au fost afectați de hărțuirea pe internet.
Principalele arme de atac folosite se leagă de înfăţişare și îmbrăcăminte. Alte motive sunt hobby-urile, situaţia materială a familiei sau rezultatele de la şcoală.
În județul Mureș nu există date statistice cu privire la cazuri raportate, dar liceenii recunosc că au auzit de cyberbulling.
Hărțuirea poate avea efecte devastatoare pentru adolescenți, explică Alina Shenck, psiholog la organizația Salvați Copiii:
Adolescenții victime sunt afectați atât pe plan psihic cât și pe plan emoțional, depresia fiind unul dintre efecte, anxietatea, ajung până la gândurile suicidale, văzute ca singură portiță de scăpare. Toți adolescenții să-și limiteze socializarea online! Este important ca să se închidă chat-urile, să caute opțiuni de filtrare a mesajelor și adolescenții victime să ceară ajutor.”
Cele mai populare reţele de socializare unde are loc fenomenul de cyberbullying sunt Facebook și Messenger. Mijloacele de propagare sunt mai ales mesajele de ameninţare şi cele negative primite în canalul privat, urmate de comentarii negative la fotografii şi furt de identitate.
Părinții și profesorii sunt cei care pot să identifice cel mai repede comportamentul schimbat al victimei. Adolescenții pot și ei interveni, prin descurajarea celor care practică agresiunea în mediul online.
Marcela German