Harta digitală a apelor minerale – BalneoMap, valorifică turismul balnear din România

Publicat de Rotar Mirela, 23 ianuarie 2023, 14:21
Lansată anul trecut în noiembrie, ideea cartării digitale a tuturor surselor de apă minerală din țară a început prin a identifica primele 200 izvoare şi 36 de localităţi cu potenţial balneo deosebit din Harghita și Covasna, acestea putând fi accesate pe www.balneomap.ro.
Cele două judeţe sunt extrem de bogate în astfel de resurse, a declarat pentru Radio Tg.Mureș managerul clusterului Regional Balneoturistic Transylvania, Matyus Eniko:
Doar în Covasna și Harghita avem în jur de 1000 de izvoare de apă minerală, iar acum sunt pe hartă 200. În aceste două județe, consiliile județene au inițiat proiecte privind identificarea compoziției apelor și a indicațiilor- contraindicațiilor terapeutice. Vrem să extindem proiectul, să acoperim toate județele și să apară în primul rând izvoarele de apă minerală. Indiferent dacă avem sau nu informații despre compoziția lor, credem că înregistrarea acestora e deja un pas înainte. Dorim ca această hartă să aibă și o latură turistică, astfel că avem nevoie de materiale audio-vizuale despre împrejurimile acestor resurse.
Proiectul pilot, finanțat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României cu 100.000 de lei a implicat cartografierea resurselor, elaborarea platformei, precum și dezvoltarea identității vizuale.
În stațiuni vechi, precum Vâlcele sau Malnaș Băi din Covasna, balneoturismul era extrem de importat în secolul trecut, spune Matyus Eniko, iar economia locală se baza pe aceste resurse care acum pot fi resuscitate cu succes.
Consiliul Județean Harghita se va concentra în strategia sa de dezvoltare asupra apelor minerale și mofetelor. Datorită acestora zona poate deveni o ”superputere europeană” în domeniul turismului, a declarat pentru Radio Tg.Mureș președintele Borboly Csaba:
Credem că, dacă ocrotirea sănătății și prevenirea bolilor se pot face în mod natural și cu investiții mici, atunci este binevenit un astfel de proiect. Astfel, încercăm acum, prin digitalizare, să oferim toate informațiile necesare, după care încercăm, pentru turismul familial și turismul balnear, să obținem investițiile sustenabile pentru mofete, pentru izvoarele de apă și credem că vom avea oferte foarte atrăgătoare pentru turiști.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a vorbit despre importanţa tratamentului balnear şi despre necesitatea schimbării legislaţiei din domeniu, care ar putea duce la dezvoltarea turismului familial şi de sănătate.
Borboly a mai spus că se doreşte înfiinţarea unei secţii care să ofere servicii de tratament balnear în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.
Valeriu Russu