Harghitenii, îndemnați să doneze alimente pentru persoanele vulnerabile

Publicat de Rotar Mirela, 4 aprilie 2025, 14:00 / actualizat: 4 aprilie 2025, 15:22
Inițiativa, care aparține Asociaţiei Caritas, este parte din cea de-a 11-a ediţie a Colectei Naţionale de Alimente, și se desfășoară în pragul sărbătorilor pascale, între 4 şi 6 aprilie.
Campania are loc în mai multe supermarketuri din județul Harghita, la Miercurea-Ciuc, Gheorgheni, Odorheiu Secuiesc, Cristuru Secuiesc şi Vlăhiţa, dar și în Mureș, respectiv în jud. Covasna, la Tg. Secuiesc.
Șeful Departamentului Îngrijire Socială şi Medicală a Caritas Alba Iulia, Péter György roagă cetățenii să nu insiste pe alimente neperisabile gen zahăr, făină şi tăiţei și să aibă grijă că mulți beneficiari au diabet:
,,Oamenii când iau alimente pentru donare, să cumpere aceleași alimente pe care le cumpără pentru uzul propriu, zilnic. Dacă iau o conservă de fasole care nu trebuie decât încălzită, deja e o mâncare. Această campanie are loc în acest weekend, pentru ca aceste alimente să le folosim ori pentru a face pachete pentru persoane în nevoie ori să le folosim ca materie primă în cantinele noastre sociale.”
Caritas Alba Iulia deține deja o bază de date cu peste 1.500 de persoane, vârstnice, cu dizabilități și peste 200 de copii din centre de zi, cărora din donații li se trimit pachete de sărbători – de Paști, de Crăciun – sau primesc o masă caldă.
Reprezentantul Caritas, Péter György:
,,De obicei ne organizăm din ceea ce putem să facem pachete, deja avem o bază de date cu oamenii care au nevoie de ajutor. Suntem organizați în subsidiare și în fiecare regiune colegii știu ce și cât să pregătească. Înainte de Crăciun am strâns peste 6000 de kilograme de alimente, din care am folosit ca materie primă pentru peste 700 de persoane cărora le ducem masă caldă și am făcut pachete de alimente la vreo 800 de persoane.”
Péter György constată că în ultimii ani cetățenii din Harghita sunt tot mai deschiși către astfel de acte de caritate și spre voluntariat, în contextul consolidării sentimentului de solidaritate umană și civică.
Pe de altă parte reprezentantul Asociației Caritas face un apel ca oamenii, care cumpără alimente în exces de sărbători, să manifeste discernământ în funcție de necesitățile proprii și să nu le arunce neconsumate după sărbători, ci să le doneze.
Nu este recomandată donarea de alimente preparate în casă către necunoscuți deoarece, arată Péter György, acestea nu sunt supuse controlului sanitar-veterinar sau al Protecției Consumatorului.
Autor: Valeriu Russu