Harghita: Sancțiuni de aproape 100.000 de lei ale Poliției și Gărzii de Mediu pentru depozitare de deșeuri periculoase
Publicat de Stan Lucian, 17 septembrie 2024, 16:00
Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție au constatat săptămâna trecută două infracţiuni privind mai multe vehicule scoase din uz, în zona Gheorgheni.
În plus, au aplicat cinci sancțiuni de 44.000 de lei, precizează purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Maria Plumbu:
Polițiștii au constatat două infracțiuni, fiind întocmite dosare penale pentru nerespectarea măsurilor, în colectare, tratare, transport, valorificare sau eliminarea deșeurilor periculoase. Totodată, polițiștii au indisponibilizat 7 vehicule scoase din uz, de 6000 de kilograme, depozitate necorespunzător, acestea reprezentând deșeuri periculoase. În cadrul aceleiași acțiuni, polițiștii au aplicat și 5 sancțiuni contravenționale, de 44.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice, privind Registrul unic de control și paza obiectivelor, fiind confiscați și 4665 de lei, nefiscalizați.”
Garda de Mediu Harghita confirmă controalele realizate săptămâna trecută în Gheorgheni împreună cu polițiștii privind depozitele periculoase, iar rezultatul acestora încă nu e finalizat, instituția urmând să aplice propriile sancțiuni.
Comisarul șef Balla Izabella:
Controalele efectuate săptămâne trecută din zona Gheorgheniului nu au fost finalizate pentru că administratorul nu era acolo. A mai fost efectuat un control la un operator economic din Ciumani care desfășura activitate de dezmembrare auto. Era la a treia abatere, el fiind sancționat anii anteriori pentru lipsa autorizației de mediu. Ulterior s-a revenit, nu realizase măsurile impuse și a fost sancționat, și nici anul acesta nu își îndeplinise, astfel că a fost sancționat cu 50.000 de lei.”
Atât Poliția cât și Garda de mediu atrag atenția că depozitarea neconformă de către persoanele juridice și fizice a autovehiculelor scoase din uz intră sub incidența legii și se consideră deșeuri periculoase.
Autor: Valeriu Russu