Harghita: Rezistența la vaccinare a categoriilor defavorizate din mediul rural, marea problemă a campaniei de vaccinare

Publicat de Corina Muntean, 23 aprilie 2021, 11:17 / actualizat: 26 aprilie 2021, 14:12
În comuna harghiteană Tulgheș nu există probleme de vaccinare, spune primarul Marcel Vancu, cu excepția celor care ezită și nu doresc deocamdată să se vaccineze.
Pentru cei netransportabili se formează, la cerere, echipe medicale mobile în Gheorgheni:
Practic, nu întâmpinăm nicio problemă, avem centre de vaccinare în apropierea noastră, nu avem la Tulgheș ci avem la Borsec, Toplița, Bălan. Procesul de vaccinare a fost mediatizat suficient, cei care au înțeles importanța vaccinului s-au vacciunat, în rest sunt personae cu reticență care încă așteaptă. Pentru netransportabili și pentru cei foarte săraci sau nu sunt informați, prin compartimentul nostru de asistență social îi identificăm pe toți cei care au anumite problemă și cei de la Gheorgheni formează echipe mobile de vaccinare care se deplasează în localitate.
În comuna Ditrău nu există centru de vaccinare, oamenii se programează în localitățile limitrofe, unde există astfel de centre.
Municipalitatea a făcut liste de programare doar pentru persoanele greu transportabile și cu handicap, a declarat primarul Pușcas Elemer:
Noi nu avem centru de vaccinare și în ce privește mobilizarea, aici fiecare în parte cum dorește își poate face programarea. Noi, ca primărie am făcut înregistrări numai pentru persoanele greu transportabile și cele cu dizabilități. Din acest motiv nici date nu avem, căși au fost sau nu va vaccinare, doar centrele o știu.
Directorul DSP Harghita, Tar Gyongyver, spune că marea problemă o reprezintă rezistența la vaccinare a comunităților defavorizate :
Noi avem echipe mobile și mergem la cei netransportabili. Ei își depun solicitările, noi îi programăm și, în funcție de capacitatea echipei mobile, îi vacinăm. La comunitățile de romi, noi am luat legătura cu conducătorii, cu reprezentanții lor și le-a fost oferită vaccinarea, ei având dreptul, ca și categorie vulnerabilă, din păcate nu acceptă vaccinarea.
Directorul DSP Harghita speră ca din 4 mai, de când medicii de familie ar urma să preia în cabinetele lor o parte din acțiunea de vaccinare, harghitenii din zonele sărace să poate fi convinși să se vaccineze.
Valeriu Russu