Harghita: Digitalizarea hărților turistice a redus cu peste 80% cazurile de rătăcire în zonele montane

Publicat de Rotar Mirela, 18 noiembrie 2022, 12:34 / actualizat: 18 noiembrie 2022, 17:03
La această oră, 70% din totalul de 2.600 kilometri de trasee turistice din Harghita au fost digitalizate, fapt ce a dus la scăderea semnificativă a cazurilor de rătăciri pe munte.
Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo, Fekete Őrs, spune că în această perioadă are loc digitalizarea a 17 trasee turistice din zona Topliţa pe o lungime de 400 km și, dacă vremea o va permite, și urmează digitalizarea munților Gurghiului:
În 2010 când am început programul ”Turism montan în siguranță”, 80-90 la sută dintre apeluri erau cu turiști rătăciți pe minte. Momentan, dintre accidentele anuale, cam 700 de cazuri, avem în jur de 10 la sută probleme de acest gen. Turiștii sunt deja destul de bine echipați și informați, deci s-au mai educat. Chiar în prima parte a anului nu prea am avut astfel de cazuri, după care, în toamnă, când au apărut ciupercarii, iarăși am avut probleme.
Proiectul de digitalizare a traseelor turistice din Harghita a început în urmă cu patru ani şi presupune măsurarea şi verificarea traseelor, precum și realizarea track-urilor acestora, care sunt încărcate, apoi, pe site-ul Salvamont Harghita.
Fekete Őrs subliniază că nu e nevoie să avem semnal pe munte pentru a accesa un anume traseu:
Digitalizarea presupune că dacă un turist vrea să parcurgă un anumit traseu, poate să viziteze site-ul nostru, să descarce traseul și, pe teren, să îl parcurgă ajutat de telefonul mobil. Și, dacă deja turistul a descărcat harta, nu trebuie să aibă semnal. Turistul află mai multe despre traseu, lungimea, dificultatea, timpul de parcurgere. Dacă un turist se gândește să parcurgă un anumit traseu, poate să scrie că dorește să parcurgă de exemplu 2 kilometri, să fie o diferență de nivel de maximum 100 de metri, timp de parcurgere o oră, iar harta automat îi va oferi niște posibilități.
Munca de digitalizare este una continuă, spune şeful Salvamont Harghita, pentru că permanent apar trasee noi, altele se modifică sau dispar şi tot timpul este nevoie ca salvamontiştii să fie pe teren pentru a furniza informaţii actualizate turiştilor.
În perioada următoare, salvamontiştii harghiteni vor să realizeze filmări pe traseele cele mai frumoase din judeţ, cu o cameră cu rotaţie de 360 grade, astfel încât cei care doresc să poată să le parcurgă virtual.
Valeriu Russu