Harghita a început pregătirile la Târgul de Turism pentru a fi regiune gastronomică a Europei în 2027

Publicat de Rotar Mirela, 24 februarie 2025, 13:05 / actualizat: 24 februarie 2025, 15:05
Tocmai s-a încheiat Târgul de Turism, ediția de primăvară de la Romexpo, la care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita a participat cu un stand surpriză.
Pentru prima dată, mai multe restaurante, hoteluri și alți antreprenori locali din domeniul industriei ospitalității au demonstrat vizitatorilor cum se mănâncă în Harghita.Asta, în contextul în care Harghita a fost desemnată Regiunea Gastronomică a Europei în 2027.
Anul acesta vor fi făcute pregătirile pentru acest eveniment, precizează pentru Radio Târgu Mureș directorul Visit Harghita, Szabo Karoly:
,,Acum am fost prezenți la Târgul de Turism cu un stand de 120 mp și, pentru prima dată, am dus și un stand de gastronomie. După cum se știe, în 2027 Harghita va fi Regiune Gastronomică a Europei. Am câștigat acest titlu care ni s-a decernat recent și încercăm să ne pregătim. La Romexpo, pentru prima dată, am dus și bucătărie live.. În fiecare zi, în cursul a patru zile, un alt restaurant din Harghita a fost prezent acolo și au făcut bucăți tipice regiunii sau bucăți reinterpretate pe modelul ”fine dining ”. Am avut și câțiva reprezentanți de hoteluri, destinații, ca Borsec de exemplu, Parcul MiniTransilvania…”
Distincția de Regiune Gastronomică a Europei, acordată Harghitei de către Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism, recunoaște unicitatea gastronomică a regiunii, și va aduce beneficii semnificative în domeniul turismului și al economiei locale.
Județul Harghita a fost apreciat pentru peisajele sale impresionante, tradițiile culinare bogate și angajamentul față de agricultura sustenabilă și biodiversitate.
Printre elementele care au atras atenția se numără produsele gastronomice locale tradiționale, păstrate de generații, brânzeturile artizanale, dar și oferta turistică diversificată a regiunii.
Autor: Cristina Bulbescu