Harap Alb, Punguţa cu doi bani şi Pupăza din Tei au câştigat la GastroPan secţiune artistică dedicată brutarilor
Publicat de radiomures, 8 aprilie 2016, 08:29
Este vorba de o construcţie din aluat realizată de artiştii brutari de la Brutăria Diószegi a firmei S.C Madexport S.R.L ,care a câştigat marele premiu al secţiuni artizanat din cadrul competiţiei Pâinea Anului 2016 de la a VIII-a ediţie a GastroPan.
Brutăria din Sfântul Gheorghe a concurat şi la secţiunea „pâine industrială” unde a obţinut o menţiune.
Accentul s-a pus pe pâinea sănătoasă făcută în cuptor de cărămidă, spune proprietarul brutăriei, Dioseghy László:
La creaţie artistică tema a fost Amintiri din Copilărie şi am venit cu Pupăza din tei, Harap Alb şi Punguţa cu Doi Bani, deci trei poveşti de la Ion Creangă, prezentate împreună. La pâine am venit cu pâinea tradiţională cu cartofi făcută în cuptor din cărămidă cu lemne, aşa cum trebuie să fie o pâine adevărataă, am mai venit cu o pâine de cartofi din făină neagră şi cu ceea ce se numeşte pâine tihnită, respectiv o pâine la care aluatul dospeşte 12 ore.”
La ediţia din acest an, în premieră, premiile au fost diferenţiate pentru producătorii industriali şi cei artizanali, a spus preşedintele juriului, Daniela Voica:
Vreau înainte de toate să felicit toţi concurenţii care s-au prezentat foarte bine. An de an constat că acest concurs creşte şi a fost o competiţie foarte frumoasă. Încercăm să venim şi noi cu noutăţi de aceea anul acesta am decis să diferenţiem premierea şi să acordăm un premiu pentru fabricanţii industriali şi separat pentru cei artizanali.”
La secţiunea industrială titlul de Pâinea Anului 2016 a fost obţinut de societatea Velpitar cu o pâine integrală cu adaos de seminţe de in şi floarea soarelui, în timp ce la secţiunea artizanal câştigătoare a fost pâinea ţărnească muntenească realizată de cei de la societatea Adriana Bongiu:
Evenimentul poate fi vizitat până sâmbătă, între orele 10 – 18, la Centrul Expo President din Tîrgu-Mureș.
Radio Tîrgu-Mureş este partener media al evenimentului.
Sanda Viţelar
Foto: facebook.com/GastroPan