Halloween, un fel de idolatrie și un efect al globalizării

Publicat de radiomures, 28 octombrie 2016, 12:11 / actualizat: 28 octombrie 2016, 13:44
La fel ca și alte sărbători venite din Occident, sărbătoarea de Halloween a devenit extrem de populară și în România, aceasta fiind promovată chiar de școli.
Acest lucru era normal să se întâmple într-o lume globalizată însă și românii ar trebui să-și cunoască și să-și promoveze tradițiile peste hotare, spune muzeograful din Tîrgu-Mureș, Laura Pop:
A devenit foarte populară și a fost preluată și la noi datorită faptului că este deosebit de bine mediatizată. Evident că noi trebuie să ținem la valorile noastre, la obiceiurile noastre, să ni le promovăm și să ni le cunoaștem, în primul rând. Nu putem să negăm ceea ce se întâmplă în întreaga lume pentru că toate aceste sărbători preluate din Occident sunt, de fapt, niște efecte ale globalizării. Normal ar fi să ne promovăm și noi sărbătorile noastre pentru ca să ajungă și ele să fie cunoscute și în altă parte nu numai în România.”
Deoarece anul acesta ziua de 31 octombrie este o zi de vacanță, școlile mureșene s-au gândit să petreacă astăzi Halloween-ul.
Copiii au fost încurajați să vină la școală costumați în drăcușori, vrăjitoare sau alte personaje ”nevinovate” din filme:
Poziția Bisericii este foarte clară însă în acest sens. Această sărbătoare promovează întunericul și este idolatrie.
De asemenea, se observă o dualitate și în educarea copiilor: pe de o parte le pretindem să fie cuminți și buni iar pe de altă parte îi costumăm în personaje negative, rele și violente, spune preotul ortodox din Tîrgu-Mureș, Vasile Citirigă:
Este o formă de distragere a atenției de la Dumnezeu. Este o formă de idolatrie. Omul, întorcându-se de la Dumnezeu spre idolatrizarea persoanei proprii caută s-și schimbe înfățișarea, se concentrează în mod excesiv spre trup, cel care pe de o parte este idolatrizat iar pe de altă parte e schimonosit. Asta nu este o sărbătoare a luminii este o sărbătoare a întunericului. Este foarte curios că a prins așa de repede. De fapt, la noi toată mizeria prins mai bine mai bine decât au prins toate lucrurile bune care vin din Occident.”
Numele de Halloween provine din limba engleză de la expresia All Hallow’s Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților. Sărbătorită în ajunul zilei celor adormiți din 1 noiembrie, Halloween a înlocuit însă cultul pentru sufletele celor dragi adormiți cu ritualuri păgâne.
Cristina Bulbescu