Haitele de lupi din România nu sunt foarte numeroase
Publicat de Corina Muntean, 31 decembrie 2019, 16:09 / actualizat: 31 decembrie 2019, 17:11
Asociația pentru conservarea diversității biologice a cercetat timp de cinci ani această specie în șase județe din Carpați, respectiv Mureș, Covasna, Vrancea, Neamț și Bacău. Specialiștii au dorit să afle care este situația reală a acestei specii.
Coordonator proiect Woolf Life, Silviu Chiriac:
Trebuia să facă cineva un plan național de acțiune astfel încât toate să fie așezate pe un făgaș normal, trebuia să acumulăm și noi câteva informații despre această specie, să aflăm cam care sunt densitățile, să aflăm cam ce teritoriu ocupă fiecare haită, să vedem cam cum stăm cu lupii așa, în niște zone pe care noi le-am numit zone de probă. Astfel a plecat idea proiectului Wolf Life.
Planul național de acțiune realizat este la dispoziția celor interesați, de la autorități la cetățeni, și conține măsuri concrete cu privire la managementul adecvat pentru protejarea speciei. Mai mult, rezultatele cercetărilor au fost comparate cu unele europene.
Din nou, Silviu Chiriac:
Am aflat că densitatea lupilor este una similară cu celelate populații de lup aflate în zona Carpaților. Practic, avem o densitate de 1,9 lupi la 100 km2. Am văzut că haitele din România nu sunt foarte numeroase, pentru că media noastră a fost de 4-5 lupi pe fiecare haită și mai putem spune că România are capacitatea să implementeze o metodologie corectă și coerentă pentru evaluarea acestei specii.
Iulia Vizi