Haideți să ajutăm păsările

Publicat de Corina Muntean, 1 ianuarie 2020, 12:29 / actualizat: 1 ianuarie 2020, 14:50
În perioada rece, mai ales cu temperaturi sub zero grade, păsările au nevoie de o cantitate mai mare de mâncare pentru a supraviețui. Și chiar dacă nu le vedeți des, lista păsărilor care iernează în România este lungă.
Biologul Reka Kiss:
Avem păsări sedentare tot timpul anului, și avem și oaspeți de iarnă cei care vin la noi doar în timpul iernii. Dintre speciile cele mai comune putem aminti pițigoiul mare, pițigoiul albastru, vrabia de casă, vrabia de câmp, cinteza, acestea sunt la noi tot timpul anului. Cinteza de iarnă vine la noi doar iarna. Alte specii de păsări: florintele, țicleanul, diferite specii de ciocănitori, mierla, cocoșarul.
Fiecare specie preferă tipuri specifice de mâncare, în funcţie de tipul de cioc. Există păsări care consumă mâncare moale – bucăţi de fructe moi, ovăz și stafide, și cele cărora le plac seminţele – mei, nuci, seminţe de dovleac, dar cele mai bune și mai ușor de procurat sunt semințele de floarea soarelui.
Alte sfaturi pentru o alimentație corectă primim tot de la biologul Reka Kiss:
Hrănitoarea trebuie amplasată la prima ninsoare sau în cazul unui îngheț persistent. Este foarte important dacă am început hrănirea păsărilor să oferim tot timpul o cantitate de hrană pe tot parcursul iernii.
La debutul primăverii, hrănirea trebuie oprită deoarece păsările au nevoie de alte tipuri de hrană cu aport caloric mai mare, respectiv insecte și gândaci.
Iulia Vizi