Guvernul şi-a asumat ieri proiectul „România educată”
Publicat de MIRELA ROTAR, 15 iulie 2021, 07:22
Acesta a fost iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis și are mai multe direcţii de acţiune ce vizează îmbunătăţirea infrastructurii şcolare, a pregătirii diactice sau a actului educaţional, cu efect direct asupra reducerii abandonului şcolar.
La rândul său, premierul Florin Cîţu a precizat că fondurile prin care se vor finanţa măsurile de îmbunătăţire a infrastructurii şcolare şi a actului educaţional vor proveni atât din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cât şi de la bugetul de stat.
Şeful Executivului a mai spus că, până la 1 august, va fi creat un grup interministerial care va monitoriza proiectul, care va fi coordonat de premier şi al cărui vicepreşedinte va fi ministrul Educaţiei. Sorin Câmpeanu a adăugat, la rândul său, că este nevoie de un acord politic pe această temă, astfel încât să se evite, pe viitor, modificarea legislaţiei odată cu guvernarea:
Prima sarcină a grupului interministerial, care se va forma cu termen limită 1 august, va fi să stabilească în ce măsură vom merge către o lege a educaţiei republicată, vom merge către o lege a învăţământului preuniversitar separat de învăţământul universitar, dacă învăţământul universitar va avea şi partea de cercetare universitară integrată sau nu, dacă vom avea statutul personalului didactic inclus în lege sau în afara acestei legi. Deci, este prima sarcină asupra căreia acest grup de lucru interministerial va trebui să răspundă şi pe baza reprezentării partidelor politice, pentru că în ultimă instanţă acest proiect de lege va fi adoptat de către Parlamentul României. Este necesară consultarea în vederea identificării numitorului comun acceptabil pentru toate forţele politice, în aşa fel încât să putem asigura predictibilitate în sistemul de educaţie.