Guvernul italian încearcă să penalizeze folosirea limbii engleze în comunicările oficiale

Publicat de Rotar Mirela, 3 aprilie 2023, 10:45 / actualizat: 11 aprilie 2023, 11:32
Italienii care folosesc limba engleză și alte cuvinte străine în comunicările oficiale ar putea fi sancționați cu amenzi de până la 100.000 de euro, conform unui proiect de lege propus de partidul “Frații Italiei” al primului ministru Giorgia Meloni, transmite CNN.
Fabio Rampelli, membru al Camerei Inferioare a Deputaților, a introdus legislația, care este susținută de premier.
Deși legislația cuprinde toate limbile străine, aceasta vizează în special“anglomania” sau utilizarea cuvintelor englezești, despre care proiectul consideră că “înjosește și mortifică” limba italiană, adăugând că este și mai grav pentru că Regatul Unit nu mai face parte din UE.
Proiectul de lege, care încă nu a fost supus dezbaterii parlamentare, impune tuturor celor care ocupă o funcție în administrația publică să aibă “cunoștințe scrise și orale și să stăpânească limba italiană”. De asemenea, interzice utilizarea limbii engleze în documentația oficială, inclusiv “acronimele și denumirile” funcțiilor din cadrul companiilor care operează în țară.
Entitățile străine ar trebui să aibă ediții în limba italiană ale tuturor reglementărilor interne și ale contractelor de muncă, potrivit unui proiect de lege consultat de CNN.
“Nu este doar o chestiune de modă, pe măsură ce moda trece, ci anglomania are repercusiuni asupra societății în ansamblu”, se arată în proiectul de lege.
Primul articol al legislației garantează că și în birourile care se ocupă de străinii care nu vorbesc italiană, limba principală folosită trebuie să fie italiană.
Articolul 2 ar urma să facă limba italiană
obligatorie pentru promovarea și utilizarea bunurilor și serviciilor publice pe teritoriul național”.
Nerespectarea acestui lucru ar putea atrage amenzi între 5.000 de euro și 100.000 de euro.
Matteo Salvini, vicepremier și ministru al infrastructurii nu este de acord cu sancțiunile: “Dacă cineva vrea să folosească un cuvânt străin, nu este atât de grav. Cu toate problemele care există în prezent în administrația publică, aș permite acestora măcar libertatea de a se exprima așa cum doresc, fără a da pedepse.”
Dana Boieriu