Guvernul ia în calcul interzicerea aplicației TikTok
Publicat de Rotar Mirela, 7 martie 2023, 15:19
Liderii din mai multe țări europene au decis deja să suspende utilizarea aplicaţiei pe dispozitivele de serviciu, pentru a spori securitatea cibernetică la nivelul instituţiei.
Îngrijorările se leagă de posibilitatea ca Guvernul chinez să folosească aplicația TikTok pentru a colecta în folos propriu datele a milioane de utilizatori, dar și de faptul că prin acest canal se pot difuza videoclipuri periculoase.
Autorităţile statului român ar putea, în curând, să se alinieze la poziţia Comisiei Europene, în privința TikTok, a precizat premierul Nicolae Ciucă, într-o conferință de presă organizată la Târgu Mureș.
Legea securității cibernetice a trecut deja de Curtea Constituțională și creează pârghiile pentru ca statul român să intervină mult mai eficient în cazul unor asemenea pericole. Premierul Nicolae Ciucă:
În momentul în care ne-am clarificat, nu văd niciun fel de problemă să ne aliniem la comportamentul Comisiei Europene şi celorlalte ţări (…). Prin acest canal sunt livrate o serie întreagă de elemente, de mesaje care nu întotdeauna au conţinutul pe care ni-l dorim. Ba mai mult decât atât, s-a ajuns acolo încât astfel de canale sunt folosite inclusiv pentru dezinformare şi propagandă, ceea ce trebuie să constituie, într-adevăr, un subiect serios de analiză.
Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu a arătat că România va avea „aceeași abordare” ca instituțiile europene:
Cred că numai Senatul are TikTok în România, în rest, n-am auzit altă instituţie să aibă TikTok. Ne gândim foarte mult, ca părinţi, cât de mult sunt afectaţi copiii de acest fenomen. Sunt ferm convins că în perioada următoare o să avem o discuţie serioasă şi vom avea aceeaşi abordare ca întreaga Uniune Europeană. (…) Și nu e nicio regulă, la Facebook, știți foarte bine, sunt reguli foarte clare, se pot raporta, se pot suspenda, la TikTok nu există niciun fel de regulă.
Rețelele de socializare sunt de mult timp în atenția autorităților, care avertizează aspra riscurilor la care se expun, în special tinerii, atunci când postează sau vizualizează conținut online.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, Aurica Sabău:
Pericolele constau în faptul că oricine poate posta orice, existând diverse provocări periculoase pentru copii, iar dacă aceștia nu au puterea să le discearnă, pot să își formeze o percepție greșită cu privire la ce pot ei sau nu să facă. În plus, mesajul direct sau indirect transmis nu este potrivit pentru orice categorie de vârstă, de aceea, este foarte important ca părinții să știe la ce se uită copiii pe telefon și unde navighează pe internet și, eventual, dacă apreciază potrivit, pot interzice copiilor accesul pe anumite aplicații sau rețele de socializare.
Și profesorii se alăturat luptei pentru securitatea copiilor în mediul online, iar acțiunile se vor intensifica în următoarea perioadă.
Inspectorul școlar general al județului Mureș, Sabin Pășcan:
Una dintre rețelele foarte utilizate de către elevi o reprezintă TikTok-ul. Inspectoratul Școlar și unitățile de învățământ preuniversitar din județul Mureș nu încurajează aceste tipuri de activități online, cu precădere cele care sunt legate de aceste site-uri și rețele de socializare cum o reprezintă TikTok-ul, iar din acest punct de vedere, împreună cu biroul de siguranță școlară din cadrul Poliției Mureș am demarat o serie de acțiuni de prevenție în ceea ce privește siguranța online. În perioada următoare, Ministerul Educației va și emite diferite acte normative care să ajute la această prevenție.
În Statele Unite, președintele Joe Biden a promulgat la începutul anului o lege care interzice descărcarea şi folosirea aplicației pe dispozitivele funcţionarilor din guvernul federal. Ulterior, circa jumătate dintre statele americane au luat aceeași măsură.
De asemenea, a fost depus un proiect care vizează interzicerea TikTok la nivel național, pentru toți utilizatorii, fiind invocate preocupări legate de securitatea națională.
Raluca Creț