Guvernul decide astăzi în ce fel şi de la ce dată vor scădea facturile la curent şi la gaze
Publicat de Corina Muntean, 25 ianuarie 2022, 15:24
Are programată de la ora 16 o şedinţă specială pentru a aproba proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind noi măsuri în energie, după ce primul act normativ cu acest scop nu a adus şi reducerile aşteptate.
Acum ordonanţa va stabili o nouă schemă de compensare şi plafonare, ce se va aplica populaţiei, dar şi instituţiilor. Multe dintre ele, precum spitale sau şcoli, au primit facturi uriaşe în ultima perioadă.
Vor fi reduceri şi pentru IMM-uri şi pentru consumatorii mari industriali.
Clienţii casnici vor primi o compensaţie unitară în valoare de cel mult 0,291 lei/kilowatt la energia electrică şi cel mult 40% din valoarea componentei preţului la gazele naturale – se arată în proiectul de ordonanţă ce va fi discutat astăzi de executiv şi care ar urma să se aplice pentru perioada 1 februarie -31 martie.
Pe lângă compensare, proiectul prevede plafonarea pentru consumatorii casnici a preţului la energie la cel mult 0,8 lei/ kilowatt şi la 0,31 lei la gazele naturale. Măsurile de plafonare se vor aplica şi clienţilor non-casnici, astfel preţul final la energie va fi de 1 leu/kilowatt, iar la gazele naturale de 0,37 lei/kilowatt.
În situaţia în care în perioada de aplicare a acestei scheme se va schimba furnizorul, operatorii de distribuţie de energie electrică şi gaze naturale sunt obligaţi să efectueze schimbul de informaţii între furnizorul vechi şi cel nou.
Aceste măsuri de compensare şi plafonare, spun iniţiatorii proiectului, au fost determinate de creşterea preţului la energie şi gaze la nivel internaţional şi de efectele provocate de aceste creşteri.
Mai mult, au lipsit şi măsurile imediate de atenuarea impactului produs de costurile în lanţ cu efect multiplicator