Guvernul are o prognoză economică pentru pentru 2020 „mult mai prudentă şi mai realistă”
Publicat de Corina Muntean, 1 ianuarie 2020, 11:18
Asta, după ce Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a revizuit în jos estimările privind creşterea economică pe 2019. Nici investitorii nu se arată optimişti în ceea ce priveşte mersul economiei în acest nou an. Ambele tabere sunt de părere că fenomenul creşterii nefundamentate a cheltuielilor, trebuie să înceteze.
Prognoza oficială a Guvernului va începe să fie realistă şi va corespunde cât mai fidel cu evoluţiile reale din economie, dau asigurare noii guvernanţi. Şeful cancelariei premierului, Ionel Dancă aeste convins că economia va continua să crească în anii următori într-un ritm ‘mult mai aproape de potenţial, în jur de 4%’ cu o uşoară tendinţă de atenuare a dezechilibrelor macroeconomice în 2020 şi apoi mai accentuată. De altfel, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a revizuit, în jos, estimările privind creşterea economică pentru anul 2019, sub nivelul de 4,0%, faţă de 5,5% cât estimase în prognoza de primăvară. Proiectul de buget pe anul 2020 se bazează pe o creştere economică de 4,1%, un deficit bugetar de 3,59% şi o rată medie a inflaţiei de 3,1%.
Pe de altă parte, criza forţei de muncă, accentuarea inflaţiei, perspectivele deprecierii monedei naţionale şi extinderea blocajului financiar vor reprezenta, în 2020, cele mai importante provocări pentru mediul de afaceri. Cel puţin asta relevă concluziile celei de-a IX-a ediţii a ‘Barometrului privind starea economiei”, realizat de compania de consultanţă Frames. Astfel, anul viitor este văzut de majoritatea investitorilor drept un an în care măsurile reale de reformă vor fi, din păcate, îngheţate, cu consecinţe directe în înrăutăţirea cadrului macroeconomic. Peste 60% dintre firmele intervievate în cadrul barometrului au indicat problema forţei de muncă, 53% dintre respondenţi au menţionat accentuarea blocajului financiar, 49% – creşterea inflaţiei, iar 36% s-au arătat îngrijoraţi de o potenţială evoluţie negativă a cursului de schimb. Dincolo de criza forţei de muncă, investitorii estimează că economia va continua să se confrunte cu aceleaşi probleme structurale ca şi în 2019.
Oamenii de afaceri estimează că, în 2020, economia va continua să pună frână, spre valoarea de 3 %, pe fondul accentuării dezechilibrelor macroeconomice. De asemenea, pentru 2020 cei mai mulţi investitori (68%) anticipează un curs oficial în jurul nivelului de 4,85 lei/euro. Într-o economie aflată sub zodia consumului, cei mai mulţi dintre investitori (61%) estimează că afacerile din comerţ vor genera cel mai ridicat nivel de interes. Serviciile (47%), construcţiile (37%), transportul şi depozitarea (28%) şi activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (23%) se vor afla, de asemenea, în topul investiţiilor interesante.
Digitalizarea administraţiei publice (56%), investiţiile în infrastructură (45%), reducerea aparatului bugetar (38%) şi un plan naţional de reconversie profesională (24%) se află, de asemenea, în topul măsurilor considerate prioritare de investitori, în Barometrul Frames realizat în perioada 1 – 15 decembrie 2019, pe un eşantion reprezentativ de 450 de firme din diverse domenii de activitate.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.agerpres.ro