Guvernul a aprobat proiectul de buget de stat pe anul viitor
Publicat de Rotar Mirela, 9 decembrie 2022, 08:23
Acesta este construit pe o creştere economică de 2,8% , precum şi pe o reducere puternică a inflaţiei şi a deficitelor.
Alte cifre prognozate indică un nivel mărit al salariului mediu net lunar la 4.235 de lei şi alocarea a peste 7 procente din Produsul intern brut – pentru investiţii. Executivul a mai adoptat, în şedinţa de ieri, o serie de proiecte vizând măsuri sociale de sprijin de care vor beneficia aproape 4 milioane de oameni.
Guvernul a adoptat în seara zilei de joi legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat, precum şi alte acte normative care vor introduce de la 1 ianuarie o serie de măsuri sociale. Este vorba de ordonanţa de urgenţă care va acorda şi anul viitor vouchere în valoare de 250 de lei din două în două luni. Voucherele se acordă persoanelor cu venituri de până la 1.700 de lei. O altă ordonanţă de urgenţă prevede acordarea unui ajutor financiar de 1.400 de lei categoriilor defavorizate pentru a putea să treacă peste această iarnă şi peste iarna viitoare.
Marcel Boloş, ministrul proiectelor europene:
Compensarea preţului la energie, 1.400 de lei pe an în două tranşe: prima tranşă, februarie 2023, în valoare de 700 de lei, a doua tranşă în septembrie 2023, de asemenea 700 de lei. Sunt aprobate, de asemenea, categoriile de beneficiari, respectiv pensionarii în vârstă de peste 60 de ani cu venit mediu pe loc de consum mai mic de 2.000 de lei, pensionari fără limită de vârstă care beneficiază de pensie de invaliditate, cu condiţia venitului mediu pe loc de consum de 2.000 de lei, persoanele cu dizabilităţi fără limită de vârstă, venitul mediu pe loc de consum, de asemenea, 2.000 de lei, persoanele beneficiare de ajutor social şi ultima categorie de beneficiari este cea referitoare la beneficiarii de alocaţie pentru întreţinerea familiei.
Bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale pentru anul viitor va permite şi majorarea pensiilor cu 12,5%, un salariu minim pe economie de 3.000 de lei şi acordarea unui ajutor financiar celor cu pensii de până la 3.000 de lei. Ministrul de finanţe, Adrian Câciu, a precizat că acest ajutor va avea valori diferite în funcţie de pensia primită – 1.000 de lei pentru cei cu pensii de până la 1.500 de lei, 800 de lei pentru cei cu pensii între 1.501 şi 2.000 de lei, şi 600 de lei pentru cei cu pensii între 2.001 şi 3.000 de lei. Adrian Câciu a anunţat şi care ministere au primit mai mulţi bani şi care mai puţini.
Adrian Câciu:
Instituţii care au alocări mai mari faţă de anul 2022, avem Ministerul Agriculturii 25,2 miliarde de lei, Ministerul Afacerilor Interne 25,5 miliarde de lei, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului 4 miliarde de lei, Ministerul Apărării 35,2 miliarde de lei, Ministerul Cercetării 3,2 miliarde de lei, Ministerul Culturii 1,2 miliarde de lei, Ministerul Dezvoltării 13,6 miliarde de lei, având în vedere şi implementarea programelor naţionale finanţate de la bugetul de stat. Ministerul Familiei 620,7 milioane de lei, Ministerul Educaţiei, cu o anvelopă totală de 37 de miliarde de lei. Educaţia, ca acţiune, primeşte 3,2% din PIB. Ministere care, într-adevăr, au reducere de buget: Ministerul Energiei, care va avea un buget de 3 miliarde de lei şi Ministerul Muncii, care va avea o reducere de 4% a bugetului. La Ministerul Justiţiei, unde la fel apare o reducere importantă, aparentă, de 51%, respectiv un buget de doar 2,9 miliarde de lei. Acest lucru se datorează intrării în vigoare a unei noi legi privind salarizarea magistraţilor, care prevede ca salarizarea să nu se mai facă de Ministerul Public şi să se facă de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Legea bugetului de stat şi legea asigurărilor sociale de stat vor fi trimise vineri Parlamentului pentru dezbatere şi aprobare.