Guvernul a adoptat un proiect de lege referitor la carantinare, izolare și internare în situații deosebite de risc epidemiologic
Publicat de MIRELA ROTAR, 7 iulie 2020, 08:14 / actualizat: 11 iulie 2020, 10:20
Guvernul a adoptat, ieri, un proiect de lege care pune în acord cu decizia Curţii Constituţionale toate prevederile referitoare la carantinare, izolare şi internare în situaţii deosebite de risc epidemiologic.
Guvernul a adoptat ieri un proiect de lege care pune în acord cu decizia Curţii Constituţionale toate prevederile referitoare la carantinare, izolare şi internare în situaţii deosebite de risc epidemiologic.
Proiectul de lege adoptat de Executiv, spunea secretarul de stat Raed Arafat, poate fi aplicat și altor situații de risc biologic sau epidemiologic, nu numai pentru îmbolnăvirile cu COVID-19. Sunt definiți mai mulți termeni, printre care: carantină, izolare, tratament, internarea pacientului, preciza Raed Arafat:
Pentru carantina persoanelor sănătoase care sosesc în România din zone cu risc epidemiologic ridicat, aici, decizia o ia Comitetul Național pentru Situații de Urgență, iar implementarea ei se face de către Ministerul Sănătății și instituțiile subordonate care dau dispozițiile de carantinare pentru persoanele care intră în România din diferite țări. Există și posibilitatea instituirii unor măsuri prin ordin al Comandantului acțiunii, care după asta se validează de Comitetul Național – aici vorbim de situațiile de urgență care necesită o reacție imediată.
Întrebat dacă pacienții asimptomatici vor putea sta acasă în condițiile noului proiect de lege, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a explicat că decizia va fi luată de medicul curant de la caz la caz.
Nelu Tătaru:
Evaluarea fiecărui pacient, clinică, paraclinică, pe aparate şi sisteme, a unui medic curant, poate decide evoluţia în timp a externării sau nu. Suntem într-un moment în care fiecare pacient, chiar asimptomatic la început, poate dezvolta, din a doua până în a zecea zi, simptomatologie.
Documentul – care merge în regim de urgenţă în parlament – prevede că persoanele care poartă un agent patogen pot fi izolate într-un spaţiu în care lucrează personal sanitar, iar în cazuri extreme, când nu mai există astfel de spaţii, se poate decide izolarea la domiciliu.