Guvernul a adoptat ordonanța de urgență pentru reducerea cheltuielilor publice
Publicat de Stan Lucian, 30 decembrie 2024, 16:15
Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență care prevede reducerea cheltuielilor din sectorul public.
Ordonanța de Urgență are trei obiective principale: stoparea cheltuielilor statului, reducerea risipei bugetare cu un procent din PIB, adică cu 19 miliarde de lei și majorarea veniturilor la bugetul de stat prin aplicarea reformelor structurale din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Ordonanța mai prevede ca salariile demintarilor să fie înghețate, iar partidele să primească cu 25% mai puțin față de acest an. De asemenea, ordonanța mai spune că și salariile bugetarilor vor fi și ele înghețate, nu se vor mai acorda premii suplimentare, angajările la stat vor fi înghețate în 2025, vor fi desființate și comasate agenții și instituții publice.
Tot prin această Ordonanță de Urgență se va înființa Departamentul pentru eficientizarea activității guvernamentale, care va reduce cheltuielile statului cu un procent din PIB anul viitor.
Departamentul va fi alcătuit din specialiști din alte zone guvernamentale, care vor lucra pro bono și va fi condus premierul Marcel Ciolacu și de președintele Senatului, Ilie Bolojan.
De asemenea, ordonanţa mai introduce un nou impozit: impozitul pe construcții speciale, care nu se va aplica timp de 90 de zile, ci doar după discuții pe care le va avea ministru de finanțe cu marile companii care vor face investiții în România. Şi, de asemenea, actul normativ adoptat astăzi mărește impozitul pe dividende de la opt la 10 procente.
Guvernul a adoptat în ședința de astăzi ordonanța de urgență pentru reducerea cheltuielilor publice și pe baza căreia se va alcătui bugetul de stat pe anul viitor.
În deschiderea ședinței de guvern, premierul Marcel Ciolacu a declarat că România s-a angajat în fața Comisiei Europene să țină sub control deficitul bugetar în 2025.
Marcel Ciolacu:
Această ordonanță nu este una austerității sau a sărăciei. Austeritatea a fost când s-au tăiat salarii cu 25%, când a crescut TVA-ul de la 19 la 24 sau când s-au închis școli și spitale. Am structurat această ordonanță pe trei obiective fundamentale: stoparea creșterii cheltuielilor statului, reducerea risipei bugetare cu 1% din PIB și majorarea veniturilor la buget prin implementarea reformelor structurale. Mai multe organizații sindicale și patronale critică măsurile pentru reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar.
Sursa: RRA