Guvernul a adoptat ordonanța de urgență pentru modificarea Codului fiscal

Publicat de radiomures, 8 noiembrie 2017, 16:16 / actualizat: 8 noiembrie 2017, 21:31
Guvernul a adoptat prin ordonanţă de urgenţă modificările la Codul Fiscal, care vor intra în vigoare de anul viitor.
Ordonanţa prevede reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%, reducerea contribuţiilor sociale cu două procente şi transferarea acestora de la angajator la angajat.
Ministrul de finanţe, Ionuţ Mişa, a dat din nou asigurări că salariile nu vor scădea, iar angajatorii nu vor fi nevoiţi să plătească bani în plus:
Vreau să vă spun că la data de 30.09.2017 există 157.798 de angajatori care nu au plătit contribuţii sociale pentru angajaţii lor. Şi acum am să vă menţionez şi numărul angajaţilor aferent acestor companii. E vorba de 2.076.097 de angajaţi. Deci, vă daţi seama că este o pondere foarte mare şi un număr foarte mare al celor care până acum evitau plata contribuţiilor sociale ale angajatului către bugetul de stat.
Ordonanța prevede și măsuri stricte care să-i determine pe angajatori să plătească contribuțiile sociale pentru angajați.
Ministrul Finanţelor a subliniat că măsura este completată de introducerea sancţiunii pentru evaziune fiscală şi realizarea unui dosar penal dacă angajatorul va face stopaj la sursă şi nu va vira la bugetul de stat contribuţiile reţinute angajatului.
În plus, el a ţinut să precizeze că această măsură de trecere a contribuţiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului va însemna şi o pensie mai mare pentru viitor.
Ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat în timpul şedinţei de guvern că, sistemul informatic Revisal este pregătit să suporte modificarea contractelor individuale de muncă de la 1 ianuarie 2018 pentru ca angajatorii să nu aibă niciun fel de problemă când vor mări salariile brute:
Am făcut toate verificările necesare, sistemul informatic este pregătit. De altfel, în perioada următoare, vom veni cu hotărâre de guvern care prelungeşte la 20 de zile lucrătoare, adică pentru toată luna ianuarie, perioada de introducere a contractelor individuale de muncă, astfel încât angajatorii să nu aibă niciun fel de problemă din acest punct de vedere.”
Modificarea contractelor individuale de muncă este necesară în urma adoptării transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, fapt ce impune recalcularea salariilor brute şi, implicit, modificarea contractelor.
Tot prin ordonanţă de urgenţă guvernul a mărit indemnizaţia minimă de creştere a copilului cu 17 lei de la 1 ianuarie 2018, sumă care ajunge astfel la 1.250 de lei.
Potrivit aceleiaşi ordonanţe, de la 1 iulie 2018, va creşte pensia minimă de la 520 de lei la 640 de lei, precum şi punctul de pensie de la 1.000 de lei la 1.100 de lei.
Ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a precizat că aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%, fără a fi afectată suma care este virată în prezent pentru fiecare participant.